Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utelektioner när skolan saneras

I måndags var alla klasser, utom 2–3:an, tillbaka i sina ordinarie klassrum. Rektor Marie Rundberg på Östansjö skola, kan nästan pusta ut efter regnovädret för en och en halv vecka sedan.

Annons
Samlar skräp. I stora containrar på Östansjö skolas skolgård samlas det material som skadades i samband med skyfallet för snart två veckor sedan.

Drygt 100 millimeter regn, en vattenfylld källare på skolan, läckage från en oljetank och ingen ström. Förutsättningarna var inte lätta för Östansjö skola i förra veckan.

– Både barn och vuxna var lite skärrade, men den här veckan är det lugnare, konstaterar Marie Rundberg.

Lånade lokaler

Under helgen har saneringsfirman arbetat på och lyckats få bort det mesta av oljelukten som gjorde det omöjligt att använda skollokalerna förra veckan. Då fick skolan låna lokaler av Folkets hus och Bäcksjökyrkan och ha undervisning utomhus i ännu högre grad än vad som är vanligt i slutet av vårterminen.

Nu är det bara en klass som har undervisning i tillfälliga lokaler. Det är 2–3:an som fram till sommarlovet får vara i musiksalen och i förskolans lokaler. Deras ordinarie klassrum ligger rakt ovanför källaren där oljetanken sprang läck.

– Annars är det bara rektorsexpeditionen, personalrum, materialrum och träslöjdsalen som har fått vattenskador, berättar Marie Rundberg.

Kostar miljoner

Företaget Skadeteknik har haft fullt upp på Östansjö i en dryg vecka. Först med att se till att skolan fick tillbaka strömmen, sedan med att få bort diesellukten och skicka oljeskadat material till Sakab.

– Det här är en stor skada, som kommer att kosta miljoner att åtgärda, men den har ändå gått att hantera, säger Hans Nygren, vd för Skadeteknik.

Han tycker att samarbetet mellan företaget, skolan, kommunen och försäkringsbolaget har gått bra.

– Det har varit en god stämning och vi har kunna diskutera och förklara för människor som varit oroliga, säger Nygren.

Arbetet fortsätter nu med att riva ut skadade mellanväggar, samt bakteriebekämpning och högtryckstvätt av de skadade delarna av skolorna.

– Nästa vecka ska vi också ta prover från marken under betongplattan för att se om det läckt ut olja där, berättar Hans Nygren.

Om så skulle vara fallet kommer de utsläppen tas om hand av oljeätande bakterier.

Skadat gods. I stora containrar på Östansjö skolas skolgård samlas det material som skadades i samband med skyfallet för snart två veckor sedan. Bild: JAN WIJK
Vattenlektion. Undervisningen har i så stor utsträckning som möjligt förlagts utomhus under tiden Östansjö skola saneras. Vid en utflykt till Bäcksjön letade Signe Bjurström, Lizah Diyabanza, Annie Pettersson och Julia Magnusson efter musslor.

Mer läsning

Annons