Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utställning och marknad på Vibydagen

Vibydagens digra program innehöll bland annat en resa till riddartiden, en inblick i tidiga 1900-talets klädmode och en marknad för stora och små. Dessutom gick starten för ett pilgrimscentrum i Viby gamla prästgård.

Annons
Dadelkakor. Afra Mogib i Internationella föreningen i Vretstorp säljer kakor med dadlar till Ann-Marie Lenande, Eva Nilsson och Anna Birgersson.

Uppslutningen kring Vibydagen i lördags var stor. Traktens företag och butiker slöt upp med öppet hus och erbjudanden, och utanför församlingshemmet arrangerades marknad och barnaktiviteter. Från internationella föreningen i Vretstorp kom Afra Mogib, som sålde hembakta dadelkakor och filodegsknyten.

– De är mycket goda, upplyste Ann-Marie Lenander när Eva Nilsson och Anna Birgersson skulle provsmaka.

I hembygdsgården föreläste arkeologen Martin Edlund om resultatet av de utgrävningar som gjorts i på Borgholmen i Vibysjön. Platsen är markerad som ett fornminne på kartor redan från 1600-talet, så det som stått där måste vara ännu äldre.

– Fynden visar på et stort murverk, sa han. Det var kanske en så kallad kastal, en borg som utgjorde ett enklare försvarsfäste, omgärdat med sjöns vatten, berättade Martin Edlund.

Kol 14-tester visar spår från sent 1100-tal.

– Det skulle innebära att här kan ha stått här under riddartiden. Som en befästning som kan stå emot ett anfall, sa Martin Edlund.

I hembygdsgården ställde också Arne Pettersson från Östansjö ut vackra damkläder från 1910- till 1950-talet.

– Jag fascineras av hantverket. Många av klänningarna är sydda av sömmerskor och flera av skorna tillverkade på skofabrikerna här i Kumla. Det är en epok och ett hantverk som glömts bort och som också borde bevaras, precis som hembygdsgården i sig.

I den nyrenoverade gamla prästgården hölls ett seminarium som upptakten på att utveckla ett centrum för pilgrimer, längs vandringsvägen mot Norge. Med på seminariet fanns Hans Erik Nordin, biskop i Strängnäs stift.

– Stiftet har för avsikt att avsätta medel till Viby församling för att stimulera det påbörjade arbetet med pilgrimsvandring. Vandringen är viktig på gränsen mellan det andliga och det fysiska, och vi vill skapa med förutsättningar för det.

Besökte framtida pilgrimscenter. Som en inledning på arbetet med att skapa ett pilgrimscentrum i Viby besökte biskop Hans Erik Nordin den gamla, nyrenoverade prästgården och deltog i seminariet där.
Finskor. I hembygdsgården ställde Arne Pettersson ut finkläder från 1900-talets början. Många av finskorna som ställdes ut var tillverkade i skofabrikerna i Kumla.
Från hembygdsgården. Ulrika Folkeson och Birgitta Lindström Pettersson sålde växter och prydnadspumpor som odlats i hembygdsgårdens egen trädgård.
Blomsterprakt. Marie Westerlund i Internationella föreningen i Vretstorp sålde fina blombinderier på Vibydagen.

Mer läsning

Annons