Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

V föreslår skattehöjning

Vänsterpartiet vill höja kommunalskatten med 50 öre och ge mer pengar till kultur- och utbildningsnämnden och socialnämnden. Förslaget lades fram när fullmäktige i går beslutade om budgetramarna för nästa år.

Annons
Vänsterpartisterna i Hallsberg, bland andra Peter Tillman och Lars-Åke Zettergren, håller fast vid kravet på att höja kommunalskatten med 50 öre. Arkivfoto: Samuel Borg

Vid det senaste kommnunstyrelsemötet presenterade både majoriteten och alliansen sina rambudgetförslag, som låg på bordet vid gårdagens fullmäktige. Först igår, när beslutet skulle fattas, lade Vänsterpartiet fram sitt förslag. Inte oväntat följer man samma linje som tidigare:

– Även nu tycker vi att det behövs en skattehöjning på 50 öre, säger Peter Tillman, partiets företrädare.

Höjningen skulle ge 13 miljoner kronor. Partiet vill lägga fem miljoner kronor till kultur- och utbildningsnämnden och sex miljoner till socialnämnden. Plus en miljon vardera till teknik- och plannämnden och kommunstyrelsen.

– Både socialnämnden och kultur- och utbildningsnämnden har enorma behov. Det skiljer jättemycket mellan deras rambehov och den tilldelade ramen, säger Peter Tillman, som egentligen tror att en ännu högre höjning är nödvändig.

I år går kommunen mot ett underskott på omkring 10 miljoner kronor. Målet för 2014 är att ha ett överskott på 7,5 miljon.

– Det ser jag som helt orealistiskt. Det finns inte en möjlighet att klara det, säger Tillman.

Peter Tillman (V).

Mer läsning

Annons