Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

VA-taxan måste höjas rejält

En kraftig höjning var att vänta. Men kommunstyrelsen återremitterar ärendet till förvaltningen. Troligen införs en ny VA-taxa nästa år som blir högre än den planerade.

Annons
Ökade underhållskostnader bidrar till att tvinga fram kraftigt höjda avgifter för vatten och avlopp i Hallsbergs kommun. Bilden visar arbetet med att byta ut en vattenledning i Östansjö i november 2009. ARKIVBILD: STEFAN IGNELL

Förslaget från miljö- och teknikförvaltningen till kommunstyrelsen var att VA-taxorna skulle höjas i år med 10 procent, med start första maj. Taxehöjningen är tänkt att täcka de ökade kostnader som uppstått då VA-abonnenterna har minskat och för det underhåll av kommunens vidsträckta ledningsnät som pågått under flera år.

– Vi ska ta ett större grepp om taxorna. Förvaltningen har fått i uppdrag att se över hela organisationen och taxans utformning och funktion, säger Thomas Doxryd (S), kommunstyrelsens ordförande.

Översynen skulle exempelvis kunna innebära att man beslutar att investera i effektivare utrustning, att arbeta mer rationellt och vidta fler åtgärder för att dra ned på energianvändningen, menar Thomas Doxryd och oppositionsrådet Ewa Unevik (M).

Läs mer i torsdagens NA.

Mer läsning

Annons