Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänder sig till unga

HALLSBERG/SYDNÄRKE. Två angelägna projekt för arbetslösa drar i gång i Sydnärke. De riktar sig till unga vuxna med Asperger syndrom samt till unga som har svårt att ta sig ut i arbete på grund av psykisk ohälsa. Intresset för projekten är stort.

Annons
Fokus på ungdomar. I Sydnärke görs nu två stora satsningar för att hjälpa unga som har det svårt ut i arbete. Projektet Nykraft kommer att ledas av, från vänster, Joel Forsberg, Peter Gustavsson och Ulrika Bilow. Längst till höger Marie Fredriksson från Finsam.

Tidigare projekt inom ramen för förbundet Sydnärke Finsam har fallit väl ut. Efter en ny koll runt om i kommunerna stod det utom tvekan var nästa insats behöver göras.

– Samtliga kommuner ser att ungdomar behöver hjälp. Särskilt ungdomar som har det svårt riskerar att hamna i arbetslöshet och utanförskap, säger konsulent Marie Fredriksson som är anställd av Finsam.

Utifrån det har två projekt utformats och ligger nu i startgroparna.

Liknande projekt i Örebro

Projektet ”Satsa-Syd” vänder sig till personer med diagnosen Asperger syndrom/högfungerande autism i åldern 19-30 år. En liknande satsning har gjorts i Örebro, och det har lett till att flera fått meningsfull sysselsättning.

– Personer med Asperger hamnar ofta inom daglig verksamhet, i Örebro såg man en ”inlåsningseffekt”. Det här är en grupp med stora kvaliteter och tanken är att hitta alternativ som tar vid efter gymnasiet, säger Anna Bylin som ansvarar för projektet Satsa-Syd tillsammans med Lars Wiklund.

Projektet Satsa-syd utgår från Kumla och Askersund, men samlar deltagare från hela Sydnärke. De tar in max 20 personer i år och har redan 14 förfrågningar. En central del i projektet är att skaffa praktikplatser.

Unga med psykisk ohälsa

Projektet ”Nykraft” är minst lika efterfrågat. Det ska samla personer mellan 19 och 29 år som är arbetslösa, saknar försörjning och befinner sig i ”rundgång” mellan myndigheter.

– Vi pratar om ungdomar som har en psykisk ohälsa, sköra personer som i dag kanske inte tar sig utanför dörren, säger Peter Gustavsson som ska leda projektet tillsammans med Ulrika Bilow och Joel Forsberg.

Även projektet Nykraft jobbar mot att deltagarna ska bli självförsörjande. Men det är en process där första steget är att förstärka de ungas självförtroende. Flera av dem saknar anknytning till andra människor.

– Samhället kräver mer i dag. Förr kunde du få jobb utan att ha gått i skola. Nu blir de sittande framför datorn, säger Ulrika Bilow.

Peter Gustavsson jobbade tidigare i projektet På spåret. Dit kom en kille som hade varit sjukskriven i 17 år – sedan han slutade nian. Det gäller att ”se folk” om de ska utvecklas, menar Gustavsson

Projektet Nykraft utgår från Hallsberg men är öppet för unga i hela Syd-området. Detkommer att köras i två omgångar under 2012 då behovet är mycket stort.

Mer läsning

Annons