Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Väntjänsten värnar om kommunens äldre

Kanske behöver någon en ledsagare vid besök på sjukhuset, hjälp att byta glödlampa, eller en pratstund. Uppdragen varierar för väntjänsten när de sätter guldkant på tillvaron för de äldre i Hallsbergs kommun. I år fyller föreningen 20 år.

Annons
Firar. Det var extra festligt på väntjänstens årsmöte på Missionskyrkan i Hallsberg i veckan, eftersom föreningens 20-årsjubileum även uppmärksammades. Ordförande Ulla Johansson bjöd på en tillbakablick med många glada minnen från de gångna åren för de närmare 50 mötesdeltagarna.Foto: Veronica Svensson

 – Väntjänsten är fantastisk för den går över gränser. Den är inte partipolitisk och man kan engagera sig oavsett ålder, säger Ulla Johansson, väntjänstens ordförande.

20-årsjubileet uppmärksammades särskilt i veckan då väntjänsten hade årsmöte i Missionskyrkan. På skärmar satt foton, tidningsartiklar, broschyrer och annat som berättar föreningens historia.

– Det där var några år sedan, konstaterar Kerstin Jarnehag när hon, Ingrid Bergqvist och Ingrid Ljudén hittar sig själva bland bilderna.

De, precis som många i föreningen, har varit med i flera år. I dag är man 55 medlemmar, vid starten var det ett 20-tal. Även uppdragen har utökats, och innehåller allt från ledsagning, telefonjour, fixarservice och datorhjälp.

– Allt beror på vilka behov som finns hos de äldre, säger Ulla Johansson, som på mötet presenterade en tillbakablick på de 20 åren. Flera medlemmar uppmärksammades med en blomma, bland annat Alice Höglund som var föreningens första kassör.

– Jag tycker det är trevligt att kommunen utökat bidraget nu. På min tid tror jag det var 70 000 kronor, sa Alice och fick de närmare 50 mötesdeltagarna att skratta gott.

Kommunens bidrag i dag är 94 000 kronor. Väntjänsten har ingen anställd, alla insatser är ideella, men pengarna täcker givarnas utlägg. Det som blir över, vilket 2014 var runt 80 000 kronor, skänks till andra föreningar i kommunen.

– Det tror jag är helt unikt, det vinner alla på, säger Monica Klarvik, som är kommunens representant och sekreterare i väntjänsten.

25 föreningar fick stöd förra året, till exempel Rädda barnen, Synskadades förening och Vretstorps byalag.

Även väntjänsten fick presenter på mötet, av Lena Dibbern, socialchef, och Veronica Wallgren (S), ordförande i social- och arbetsmarknadsnämnden.

– Ett ljus till föreningen för att ni sprider värme och ljus till de äldre, och en blomma till ordförande som ser till att föreningen blomstrar, sa Lena Dibbern om gåvorna.

Två väntjänstgivare som är säkra på att fortsätta sitt engagemang är Birgitta Ager och Marianne Attås.

– Det bästa är att man känner att man gör en insats, säger Birgitta, som brukar läsa för demenssjuka. Marianne hjälper till vid kaféet på Kullängen.

– Det är bra för man kan engagera sig efter den tid man har, säger hon.

Fixare. Kurt Lundström berättade om fixarvännens uppdrag som har funnits inom väntjänsten sedan 2009.
Fortsätter. Birgitta Ager och Marianne Attås tycker att arbetet inom väntjänsten är meningsfull och tänker fortsätta med sitt engagemang.

Mer läsning

Annons