Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Väpnat rån stör inte längre jobbet på Ica i Pålsboda

– Det var sjukt, helt enkelt, säger Patrik Larsson om knivdådet på Ica Profilen i Kumla.

Annons
Christer Johansson och Patrik Larsson tänker inte längre särskilt ofta på det väpnade rån som Ica i Pålsboda drabbades av för ganska exakt sex år sedan.

I dag startar rättegången mot den 49-årige man som attackerade en kassörska med kniv på Ica Profilen i Kumla.

Ica Nära i Pålsboda är en av de butiker där personalen pratat mycket om attacken som så när kostade kassörskan livet.

– Det var så grovt konstaterar, Christer Johansson som äger butiken.

– Och inte minst den andra gubben som dök upp, säger han och avser mannen som passade på att stjäla pengar precis efter knivöverfallet.

I Pålsboda har man sin egen historia. I januari 2009 utsattes butiken för väpnat rån. Fast varken Patrik eller Christer vill egentligen jämföra det som hände då med november 2014 i Kumla.

I Kumlafallet blev en kvinna svårt skadad och fick vårdas på sjukhus i flera veckor. Syftet med överfallet var att skada någon – inte att stjäla.

I Pålsboda för sex år sedan kom det aldrig till våldsanvändning. En man med luvtröja kom in i butiken vid sjutiden på kvällen drog fram ett pistolliknande föremål och tvingade till sig pengar ur kassan.

Där satt då Patrik. Han langade över en påse med pengar till rånaren som sedan försvann från platsen ner mot järnvägen.

Hur man reagerar på att bli utsatt för rån är högst individuellt. Hos en del sitter skräcken och obehaget att gå till jobbet i väldigt länge.

– För oss så tror jag att det var rätt människa som satt i kassan, säger Christer.

Patrik är benägen att hålla med. Rädd blev han inte. Det var snarare så att hans första instinkt var att slå till rånaren, trots att föreskrifterna säger att man absolut inte ska göra det.

I en annan butik i södra länsdelen som också utsatts för rån blev svaret på en förfrågan att berätta om det i NA många år efteråt blankt nej.

– Det där vill jag bara glömma, var reaktionen från den person som drabbades för flera år sedan.

Det saknas statistik på om det är vanligt att butiksanställda byter jobb efter rån.

– Dessutom skulle det nog finnas ett stort mörkertal i en sådan undersökning, tror Malin Bergwall på Handelsanställdas förbund.

På Ica i Pålsboda säger Christer att oron på ett sätt var större hos de som inte jobbade just den kvällen.

– Det var de som började fundera på vad som kunde hända nu.

Butikens försäkring bekostade väktarnärvaro kvällstid under en tid och alla anställda erbjöds kontakt med psykolog enligt det stödprogram som Ica centralt har.

– Jag hade kontakt med en psykolog två gånger på telefon efteråt, men jag har inte känt några problem alls efter det, säger Patrik.

Har oron för att något liknande skulle hända igen kommit upp senare?

– Jag har inte tänkt så. En kollega hade jobbat trettio år i butiken utan att den rånats och det dröjer säkert länge innan det händer igen.

Mer läsning

Annons