Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vattenläcka i centrala Hallsberg - vattnet i Alléhallen och gymnasieskolans kök måste kokas

Allt vatten måste kokas innan det dricks.
Det föreläggandet gäller i Alléskolans kök, Alléhallen, fastigheten Vita Villan och ett hyreshus i närheten.
– Detta är riktigt tungt för oss, men vi gör vårt bästa, säger Carita Prim, kostchef i Hallsberg.

Annons
En vattenläcka uppstod i Alléområdet i centrala Hallsberg på måndagen. Badhuset fick stänga. I Alléköket, som dagligen serverar 2 800 portioner mat, måste allt vatten kokas tills vidare. Arkivbild.

Vattenläckan i Alléområdet har orsakats av att en serviceventil har gått sönder. Den inträffade någon gång efter klockan tre på måndagseftermiddagen, och hänger troligen ihop med en tidigare lagning av en läcka vid badhuset.

– Det kom plötsligt upp vatten ur gatan. Vi fick gräva upp ett stort schakt och reparera. Arbetet påbörjades 15.45 på måndagen och var klart vid midnatt, säger Niklas Hasselelwander, teknisk chef i Hallsbergs kommun.

När systemet varit avstängt och arbete har utförts finns en risk att smuts har kommit in i vattenledningen. Därför har kommunen tagit det osäkra före det osäkra.

– Vi vill inte chansa. Därför manar vi till försiktighet och vattnet måste kokas innan förtäring i de berörda fastigheterna, säger Hasselwander.

Allébadet fick stängas under måndagseftermiddagen, men kunde öppna under tisdagen det igen. För Alléköket, där 2 800 portioner mat tillagas dagligen, blev det också omfattande konsekvenser.

– Vi är jätteförsiktiga. Vi serverar inte vatten till dryck, och allt vatten som används i matlagningen kokas först, säger Carita Prim.

Hon tycker att de har läget under kontroll, trots allt. De har bytt ut en del färska grönsaker som behöver sköljas till frysta alternativ.

– Men det var oroligt i går eftermiddag när vi inte visste om vi ens skulle ha något vatten alls på tisdagen.

Det har tagits prover på vattnet vid två tillfällen under tisdagen. Svaren väntas komma framåt onsdag kväll..

Det är inte bara i Alléskolans kök vattnet måste kokas. Samma riktlinjer gäller för personalen som arbetar i hus A och B i Alléskolan.

Mer läsning

Annons