Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viby prästgård snart redo för gäster

I veckan har det arrangerats byggnadsvårdsläger i Viby gamla prästgård. Det är fjärde och troligtvis sista året. Nu ska den gamla prästgården kunna användas för övernattningar.

Annons
Färgblandning. Peter Sigray och Alice Lindqvist får hjälp av konservator Gabor Pasztor att blanda rätt färgnyans till kakelugnen. I bakgrunden syns Angela Nilsson. Foto: Veronica Svensson

– Vi hoppas kunna använda huset för olika typer av evenemang och övernattningar. Till exempel som pilgrimshärbärge eller för olika grupper, säger Sture Wilhelmson, projektledare i Viby församling.

Det är församlingen som äger den byggnadsminnesmärkta prästgården och jobbar för att restaurera och hålla miljön levande.

För fjärde året anordnas byggnadsvårdsläger där de 15 deltagarna får lära sig bland annat att laga tapeter och mura kakelugn.

– Jag älskar gamla hus och det är roligt att vi får göra så mycket själva och prova på olika saker. Det här är mitt första läger, men inte mitt sista, säger Alice Lindqvist från Saltsjöbaden.

– Det är roligt att träffa andra med samma intresse, att jobba tillsammans och lära sig något nytt, säger Erika Ingo som kommit ända från Bergö i Finland.

Även om huset börjar bli färdigt, öppnas det inte helt ännu.

– Det är viktigt att det inte bara blir ett stängt och låst hus, utan att folk kan uppleva resultatet. Men eftersom gården inte är vinterrustad är det först nästa säsong vi kan komma i gång på riktigt, säger Sture Wilhelmson.

I dag lördag, är det dock öppet hus för allmänheten mellan klockan 10 och 13.

Murar. Anna Schmeling Westlund drömmer om ett eget hus och gillar att jobba med lera och mura. Hon får instruktioner av handledaren Tobias Windahl.

Mer läsning

Annons