Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vibyprosten Gumaelius gamla trädgård kartläggs

VIBY. Med start 1833 började prosten Gustav Wilhelm Gumaelius att anlägga en trädgård vid Lundby prästgård i Viby. I går började arbetet med att kartlägga den.

Annons
Prästgårdens trädgård i Viby ska kartläggas

Underlaget för kartläggningen är omfattande. På 1840-talet gjordes en inventering som resulterat i ett fjortonsidigt register där prosten Gumaelius noggrant tecknat ner vilka växter som härbärgerats i prästgårdens trädgård. Så man vet mycket väl vad som vuxit i trädgården, men vad man inte känner till är växtplatserna.

Det är det som en grupp trädgårdsintresserade personer nu ska ta reda på. Målet för trädgårdsgruppens arbete är att förhoppningsvis göra en rekonstruktionsplan så att vi kan återställa åtminstone en del av trädgården.

Kartläggningen av prosten Gumaelius trädgård ingår som en del i Leaderprojekt ”Vibybygden – värld att visa” och finansieras med pengar från Leader Mellansjölandet.

Tre spanargrupper

Till sin hjälp har man hyrt in delprojektledaren Barbro Holmlund som är kulturvetare och trädgårdsmästare samt landskapsarkitekt Kristina Bäärnhielm.

På lördagen samlades en större del av gruppen på tolv personer för att lägga upp planerna för hur kartläggningen ska gå till. Då delades trädgårdsspanarna in i tre grupper med varsitt område att idka herbalt detektivarbete i.

– Vi kan nog komma igång efter påsk, men det beror lite på vädret, säger Birgitta Karlsson som är en av växtspanarna.

Fram till slutet av september har grupperna på sig att placera sina växtfynd på kartan. De ska också ange utbredning, antal och noteringar om växtsätt samt eventuella insektsangrepp. Sist men inte minst ska växterna fotograferas.

Skära liljekonvaljer

Vad gruppen redan vet att de kommer att finna är Vibyrosen och de skära liljekonvaljerna. Men de kommer säkert att möta många överraskningar som den botaniskt intresserade prosten planterade för 170 år sedan.

Prästgårdens trädgård i Viby ska kartläggas
Prästgårdens trädgård i Viby ska kartläggas

Mer läsning

Annons