Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill se kommunal ridanläggning i Hallsberg

Ishall och konstgräsplan finns, men det saknas något i hästväg i Hallsbergs tätort. Det vill Ebba Leandersson ändra på.

Annons
På gården Lilla Rom mellan Hallsbergs kyrka och Skogaholm har Ebba sina hästar. Här är hon på promenad med sexåringen Wille. När hon själv vill rida i ridhus beger hon sig till Hagaby utanför Kumla, där hon träffar många ryttare från Hallsberg. Bild: JAN WIJK

Hallsbergs kommun borde bygga en modern handikappanpassad ridanläggning i Samsalaområdet. Det är Ebba Leanderssons förslag som hon presenterat för kommunledningen.

– Ridsporten i Hallsberg är eftersatt, konstaterar hon och jämför med de pengar kommunen lägger ut för andra sporter som ishockey och fotboll.

Visserligen finns det kommunägda ridhuset i Lindhult utanför Östansjö, som kommunen har börjat renovera under de senaste åren. Men det är i behov av mycket mer renovering och dessutom är transporterna dit svåra, inte minst med allmänna kommunikationer.

– Nu har jag hört att man funderar på att bredda vägen till Lindhult, det vore väl bättre att i stället satsa på en ny anläggning, säger Ebba.

– Det jag skulle önska var att det fanns en ridanläggning precis utanför Hallsbergs tätort. Då kan alla ta sig dit enkelt utan att vara beroende av föräldrar som skjutsar.

Ett läge i utkanten av Hallsberg skulle göra det lättåtkomligt även för ridsportungdomar från andra orter, eftersom den som kommer med buss till Hallsberg lätt kan gå dit.

Ebbas förslag till kommunledningen är inget litet önskemejl i största allmänhet, utan en genomarbetad presentation av nuläget för ridsporten i Hallsberg och de behov Ebba Leandersson ser framför sig.

Med rätt läge och en rätt byggd anläggning kan det bli en tillgång för både skolorna i Hallsberg och funktionshindrade som vill rida.

– Jag har hört att Alléskolan har planer på en hästprofil. En lättillgänglig och modern anläggning borde vara en stor tillgång för en sådan utbildning.

Vänner med hundar har också konstaterat att en ridanläggning också skulle användas för agilityträning vintertid.

– Det skulle kunna bli en mötesplats för både häst- och hundfolk.

I sitt material presenterar även Ebba Leandersson hur en ny ridanläggning kunde ha positiv inverkan på både inflyttning till kommunen och företagande.

I början av februari skickade hon sitt material till kommunen och vid kommunfullmäktiges sammanträde i förra veckan var hon uppe och ställde en fråga till politikerna om de hunnit titta på frågan.

– Svaret blev att jag var välkommen tillbaka vid sammanträdet i maj.

Trots att hon inte fick något vidare besked vid tisdagens kommunfullmäktige tycker hon ändå att det var meningsfullt att vara med.

– Det är ett sätt att hålla liv i frågan, säger hon.

Mer läsning

Annons