Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill skapa nytt liv i Sköllerstas Tingsgård

Med en stor portion glädje och kärlek till sin hembyggd har en grupp Sköllerstabor gjorts så att Tingsgården åter blivit en mötesplats för ortsborna.

Annons
Tingsgården. Pampig men inte utan underhållsbehov ligger den på Sockenvägen i Sköllersta. – Huset är unikt och egentligen borde kommunen engagera sig mer, tycker Sköllerstaborna.

Förr hölls här rättegångar, något som de pampiga läderstolarna och häktet med gallerförsett fönster vittnar om. Sen har byggnaden fallit i skymundan. Kommunen har inte råd. Och de som tidigare jobbade inom Sköllersta Tingsgårds Ekonomiska Förening gav upp i höstas.

Det är dock inget som avskräcker de ideellt arbetande krafter som finns i nya föreningen Tingsgården i Sköllersta. Efter att ha förvisat sig om att Hallsbergs kommun vill att byggnaden ska få finnas kvar och därefter även enats kring ett rimligt hyresavtal, började man både renovera de olika rummen och bjuda in till arrangemang.

– Vår ambitionsnivå är en annan än vad som fanns tidigare, och nog mer rimlig, säger IngMarie Rice Edsbrand.

– Framför allt vill vi att allt här ska vara byggt på glädje. Man får bidra med det man kan, om det så är en timme eller hundra som man kan avsätta, säger Mia Lejon.

Det är ett koncept som verkar gå hem. Ett talande exempel är under arbetsdagen där en familj inte hade tid att vara med men istället svängde förbi med en gryta med soppa till de som var där. Alla bidrar med det de kan.

Just nu finns 40 familjer som betalar in medlemsavgift, och uppskattningsvis långt över hundra medlemmar. Det är medlemsavgifterna tillsammans med intäkter från arrangemang som ska täcka upp för hyreskostnaden till kommunen.

Under året har man bland annat arrangerat pubkväll och loppis som båda blev mycket välbesökta. Till pubkvällen nyligen anlitades ett par lokala musiker, och extra bord och stolar fick bäras in.

– Då passade vi samtidigt på att värva några nya medlemmar. Det gäller att locka med något för att få dem att komma, säger IngMarie med ett brett leende.

Även en bytardag för barnkläder, som småbarnsföräldern Therese Leisby ansvarade för, blev väldigt uppskattad och en till arrangeras därför 13 september.

– Vi brukar ha huvudansvaret för olika saker som vi brinner extra för, och sen hjälps vi alla åt. Nästa större grej är den årliga kakfestivalen den 24 augusti, säger Therese.

Flera helger framöver har brudpar hyrt Tingsgården till sin bröllopsfest, både ortsbor och de utifrån som har släkt på orten.

Kvinnorna talar också om viljan att deras barn ska tycka det är roligt att bo i Sköllersta.

– Jag har bott på platser där de unga så fort som möjligt ville lämna orten och flytta in till stan. Nu är mina egna barn i tonåren och jag vill att de ska fortsätta uppskatta Sköllersta på det sätt de gör i dag, säger IngMarie.

IngMarie Rice Edsbrand är festfixare som varit med och arrangerat temafester på Tingsgården, bland annat 80- och 60-tals fester.
De fina läderstolarna minner om tiden då rättegångar hålls i Tingsgården.

Mer läsning

Annons