Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill stödja sina vänner

Om tio dagar och med 50 mil i benen är det tänkt att Hans Baatz och Gunnar Håwi ska springa in i Lysekil. Häromdagen passerade de Hallsberg.

Annons
Välgörare. Hans Baatz och Gunnar Håwi springer 50 mil i loppet de själva lagt upp: Lysekil Charity Run.

De kom springande in i Örebro län från Läppe. Utmed riksväg 52, via Sköllersta och Sannahed kom de till Hallsberg.

– Den etappen blev lite för lång. Vi kom in på några konstiga vägar som vi inte hade tänkt oss, berättar Gunnar Håwi, en av de båda långlöparna.

Men efter en natt på Hotell Stinsen var duon redo att fortsätta. I höjd med Vibykrog har de räknat ut att halva loppet är gjort. Så innan springstarten ordnade Gunnar med en minichampagneflaska som de sedan delade på för att fira ”halvtid”.

Kust till kustDet var i februari som Gunnar ringde Hans och föreslog att de skulle springa från kust till kust under sommaren.

Förutom att Gunnar är Hans tandläkare har de sprungit några maratonlopp ihop, så Hans var inte sen att haka på. Inspirationen kommer bland annat från journalisten och långlöparen Björn Sunesson som för några år sedan sprang 500 mil på 100 dagar genom USA.

– Och då tänkte vi att 50 mil skulle vi väl kunna klara, säger Gunnar.

– Vi har gett oss in i något som är lite större än oss själva, konstaterar Hans.

Lagar matStöttning med det praktiska får de av Gunnars fru Anna som kör en liten grön följebil. I den finns bland annat packningen. Och under löpdagen som började i Hallsberg stod hon även för matlagningen.

– Hittills har vi levt på pizza och skräpmat, men det håller inte. Vi har lärt oss den hårda vägen att vi behöver bättre näring, säger Hans.

Så när lunchen skulle intas någon mil utanför Hallsberg var maten lagad på ett gasolkök.

Löpningen är i sig en tillräckligt stor utmaning, men Hans och Gunnar bestämde sig dessutom för att göra välgörenhet av sitt megamaraton.

– Vi skulle kunna springa och inte göra något väsen av det, men vi tyckte det kändes bra att göra något mer av det, säger Hans.

Stöder Cancerfonden

Och eftersom de har flera vänner och bekanta som drabbats av cancer föll valet på att stödja Cancerfonden. De har raggat sponsorer till loppet och längs vägen ger de folk de möter möjlighet att sms:a in pengar till fonden.

Men den stora slanten ska komma vid målgång. På torget i Lysekil blir det en välgörenhetskonsert den 10 juli. Då uppträder några av Gunnars patienter, såsom La Gaylia Frazier, Janne Schaffer, Nanne Grönvall och Boney M (ja, den ursprungliga sättningen).

– Får vi ett par tusen åskådare där så tickar det på bra, konstaterar Gunnar.

Men innan dess återstår många mil av löpning.

Långöpare. Inget avslöjar att det är två långlöpare som joggar fram på Storgatan i Hallsberg. Efter en natts sömn på Stinsen väntar omkring fyra mils löpning.

Mer läsning

Annons