Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Visionen spikad

Nu kan allmänheten beskåda Hallsbergs nya översiktsplan på kommunens samtliga bibliotek. Nytt är bland annat satsningen på att utveckla rangerbangården i Hallsberg med ett logistik-centrum.

Annons

Att ta fram en översiktsplan för de kommande tio åren är ett omfattande arbete. Inte minst när man som i Hallsberg valt att redovisa fördjupade planer med befolkningsprognoser och framtidsvisioner för kommunens samtliga åtta samhällen, enda ned till lilla Björnhammar med sina 21 invånare.

Att man gör på det sättet kan sägas ligga i linje med att mindre än hälften, 47 procent, av kommunens befolkning bor i central-orten Hallsberg. Där minskar också befolkningen, medan antalet boende på landsbygden är stabilt och på sina håll även ökande.

– Det känns då viktigt att alla kommuninvånare känner sig involverade i översiktsplanen, konstaterar stadsarkitekt Hans Lindberg.

Kan verka som nonsens

Han håller med om att prognoserna om att till exempel Vretstorps befolkning fram till 2015 ska öka med 19 personer samtidigt som Östansjö under samma period minskar med 33 personer, kan te sig som nonsens. Det räcker ju de facto med att någon föder tvillingar eller att en annan familj plötsligt flyttar för att dessa siffror ska förändras över en natt.

– Politikerna vill ha siffror att luta sig emot, men för oss tjänstemän finns det annat som vi fäster större vikt vid, säger Hans Lindberg.

Inte minst vill han berätta om utvecklingstankarna kring Hallsbergs rangerbangård.

Det finns ett mål att Örebroregionen år 2015 ska ha Sveriges snabbaste sysselsättningstillväxt inom logistiksektorn. Där har järnvägsknuten Hallsberg en viktig nyckelfunktion. Det har redan märkts på flertalet stora industrietableringar, nu senast med nya postterminalen.

Logistikcentrum

Nu skapas möjlighet till att i rangerbangårdens ena ände inbjuda företag att ingå i ett logistikcentrum med hållbara och klimatsmarta transporter i centrum. Och i dess andra ände ett verkstadsområde för lok och vagnar av betydligt modernare slag än vad som finns i dag.

– Vi planlägger totalt 100 000 nya kvadratmeter inom detta område, och lyfter mycket tydligare fram det som tidigare setts som diffusa industriområden, säger Hans Lindgren.

Boende ingår självklart också i översiktsplanen. Däribland möjlighet till att bygga åretruntboende vid det som i dag är områden med fritidshus, och därigenom ge fler möjlighet att bo nära vatten. Ett exempel på sådant område är Billgården vid Sotterns strand utanför Svennevad.

Det finns mycket att ta del av för den som vill förkovra sig i kommunens framtida planer. Översiktsplanen ställs ut fram till och med den 3 mars.

Mer läsning

Annons