Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Halverad insats gavmånga nya aktiebolag

Aktiebolagen står hittills i år för hela ökningen av antalet nyregistrerade företag i Örebro län. Det visar Vismas sammanställning av färsk statistik från Bolags-verket.

Annons
Janis Eriksson, vd för Startcentrum.

– Det är ganska naturligt att allt fler väljer aktiebolag som företagsform nu när kravet på aktiekapital halverats från 100 000 till 50 000 kronor, säger Janis Eriksson, Startcentrums vd.

– Dels innebär det mind-re ekonomisk risk än i en enskild firma. Dels är det en mer flexibel företagsform, fortsätter han.

Under oktober ökade antalet nya aktiebolag i länet med 16,2 procent jämfört med samma månad i fjol. I hela landet är den siffran 29,2 procent.

Kö till starta eget

– Det är ett jättetryck på att starta eget den här hösten, säger Janis Eriksson. Vi har kö till starta eget-utbildningen.

Sedan årsskiftet har nyföretagandet ökat med tolv procent i länet eller 1 042 nyaföretag. Som vanligt är det färre än riksgenomsnittet.

– Det ser ut att landa någonstans runt 1 400 företag det här året. Vi är med andra ord på god väg att nå vår målsättning som är 1 500 nya företag per år i länet från 2015, säger Janis Eriksson.

– Men fortfarande ligger vi tyvärr på undre halvan av rikssnittet i fråga om nystartade företag per invånare.

Varför?

– Örebro stad och län har ingen lång tradition av eget företagande. Det är en stad och ett län som av hävd haft stor offentlig och industriell verksamhet. Men vi är på rätt väg, säger Janis Eriksson och efterlyser en undersökning som visar hur många företag som överlever efter exempelvis tre år.

– Det finns väldigt få sådana undersökningar. Startcentrum har som mål att 90 procent av de företag som får starta eget bidrag ska finnas kvar efter ett år och 75 procent ska uppnå treårsåldern. Vid vår senaste mätning var den siffran uppe i 76 procent.

– Men av de 1 400 nya företag som startas i år är det nog bara 20 procent som får start eget bidrag. Runt 80 procent startar nya företag helt utan bidrag, tillägger han.

Håkan Bågenvik

019-15 51 33

[email protected]

Mer läsning

Annons