Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Halverad skörd av höstvete

Räkna inte med någon rekordskörd i år – men kanske ett rekordpris på brödvete. Brist på regn i våras och under försommaren har här och där i länet halverat skörden av höstvete.

Annons
Det var då. I dag är det betydligt torrare i markerna här i länet. Men i södra Sverige försvårar blöta fält skörden för bönderna, berättar Per Sandberg, spannmålsbonde i Glanshammar och ordförande i föreningen Sveriges Spannmålsodlare. ARKIVBILD: LENNART LUNDKVIST

Men skörden av vårsäd som korn och havre blir allt från normalt till tio procent över det normala i vårt län.Det berättar Per Sandberg, spannmålsodlare i Glanshammar och ordförande i föreningen Sveriges Spannmålsodlare.

– Generellt kan man säga att det som hittills bärgats är moget, av bra kvalité men av liten kvantitet, säger Per Sandberg och tillägger:

 Det är väldigt stora lokala skillnader. I Sverige har det varit torrare ju längre österut man kommer och gränsen går oftast här i Örebro län. Så de västra delarna av länet har kanske fått mer regn och bättre skörd, säger Per Sandberg.

Ojämn uppkomst

Trots att skördetröskorna rullat på åkrarna i flera veckor är det en del spannmålsodlare som ännu inte påbörjat skörden.

– Skördesäsongen blir rätt så lång i år. Många kom i gång tidigt, andra har inte börjat. Höstsäden var brådmogen, men den torra våren och försommaren innebar ojämn uppkomst. Allt grodde inte på en gång utan i omgångar, vilket gör att säden blev ojämnt mogen med mer grönskott, förklarar Per Sandberg.

– Men ett sånt här år skiljer det väldigt mycket från plats till plats beroende på hur regnet dragit fram. Det har varit väldigt många lokala skurar i sommar, fortsätter han.

Jordbruksverket spår i en prognos en ökning av spannmålsskörden i år.

– Ja, det förstår vi inte riktigt. Både på Söderslätt i södra Skåne och i Halland har sommarens kraftiga regn ställt till med problem. Blöta fält försvårar skörden. Och i Danmark är det nästan katastrof. Regnet gör att man inte kommer ut med maskinerna på åkrarna, säger Per Sandberg.

Men inget ont som inte har något gott med sig?

– Nej, priset på brödsäd av bra kvalitet ökar och kan kompensera den dåliga skörden. Det blir bra avsättning för svenskt brödvete både i Danmark och Tyskland, spår Sandberg.

Finns det någonstans i Sverige där skörden blir bättre än väntat?– Svårt att svara på i dagsläget. I Västra Götaland får man nog mer än normalt, trots häftiga regn. Här varierar skörden väldigt beroende på var regnet gått fram.

Önskeväder nu?

– Det får gärna vara klart väder med hög luft, sol och blåst de närmaste veckorna. Då torkar det upp. Men här i länet har vi ännu inga stora problem med bärigheten på åkrarna, trots att det kom drygt 50 millimeter regn förra helgen, säger Per Sandberg.

Mer läsning

Annons