Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han fick bluffaktura - på 44 000 kronor

Sommaren brukar vara bluffakturornas högsäsong. En som drabbats redan nu är Sven-Erik Ekholm i Kumla. – Jag fick en bluffaktura på 44 292 kronor, säger han.

Annons

På onsdagen kom ett mejl till Sven-Eriks bolag Ekholms Bildemontering i Kumla. Avsändare såg ut att vara e-handelsföretaget cdon.com och mejlet innehöll en faktura på 44 292 kronor.

På cdon.com kan man handla böcker, filmer, elektronik, kläder med mera. Men företaget säljer inte särskilt mycket som kan vara av intresse för den som driver en bilskrot.

– Vi hade ju så klart inte beställt något så vi tog bort den. Men vi tänkte att det är bra att varna andra, säger Sven-Erik Ekholm som polisanmält saken.

De falska mejlen har gått ut över hela landet och på e-handelsföretagets hemsida varnar man för bluffmakarna.

Leif Lexon, chef på Örebropolisens bedrägerigrupp, känner till de här mejlen.

– De florerar i hela riket, säger han.

Hur ser det ut just nu, är det många bluffakturor som skickas ut?

– Det går litegrann i vågor. Det förekommer inte varje vecka men sedan kan det skickas ut en väldig mängd samtidigt i hela landet, säger Lexon.

Får bluffmakarna in några pengar?

– Det händer säkert. Men medvetandegraden har numera höjts ganska rejält när det gäller bluffakturor.

Så undviker du att bli lurad

Det finns en rad åtgärder du som företagare eller privatperson kan göra för att undvika att drabbas av fakturabedrägeri.

•Var försiktig när du blir uppringd av telefonförsäljare du inte känner till. Ett enkelt tips är att avsluta samtalet för att undvika att få en oönskad faktura.

•Gör en polisanmälan när du fått en faktura på något du inte godkänt eller när du anser att du blivit vilseledd.

•Bestrid fakturor som du inte godkänt eller när du blivit vilseledd, för att undvika inkasso, betalningsanmärkningar och efterföljande åtgärder.

Källa: polisen.se

Mer läsning

Annons