Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är aktiva nazister i Örebro län

Det är valår och då ökar de nazistiska aktiviteterna.
NA och Researchgruppen har identifierat elva aktiva nazister i Örebro län.

Annons

NA och Nätverket Researchgruppen har hittat elva aktiva nazister i Örebro län. Det handlar om kandidater som ställer och har ställt upp för Svenskarnas Parti, skribenter i högerextrema medier, aktiva på nätet och personer från länet som deltog i Svenskarnas partis stora demonstration i september förra året. De flesta är som sagt medlemmar i Svenskarnas parti. Men Svenska motståndsrörelsen har en aktiv medlem, Klas Lund i Hörken. Rörelsens aktiviteter är dock koncentrerade till bland annat Dalarna.

Lena Berggren, docent i historia vid Umeå universitet, ser liksom Researchgruppen och Expo i dag en koncentration av den svenska nazismen runt Svenskarnas parti och Svenska motståndsrörelsen. De är inte i luven på varandra utan har upprättat en sorts arbetsfördelning där det förstnämnda står för politiken och de sistnämnda för kampen.

– Man måste påminna sig om att det inte handlar om idioter. Det finns en hård kärna av bildade ledare. De är universitetsutbildade och smarta och kommer inte från trasiga hemförhållanden. Men de har också en grupp av fotfolk, förklarar Lena Berggren.

– Det är också viktigt att påpeka att fascismen inte kommit tillbaka. Den har funnits hela tiden i Sverige oavbrutet sedan 20-talet. Den ökar bara under vissa perioder sina aktiviteter. Till exempel i år när det är valår, tillägger hon.

Den senaste aktiva perioden var 90-talet med bland annat VAM (Vitt ariskt motstånd), Nordland, Storms nätverk och vit makt-musiken.

– Örebro län har varit rätt förskonat från aktioner och är inget starkt fäste varken för yttersta högern eller vänstern, säger Gösta Svensson, chef vid polisens kriminalunderrättelsetjänst i Örebro, tills för bara några veckor sedan.

Det var arbetarrörelsens stora dag 1 maj 1998 och platsen var Noras kullerstenstorg. 77 nazister bröt sig genom en polisspärr och demonstrerade med fanor och i uniformer.

– Jag tror aldrig jag varit så arg som när jag hörde att det skett, säger Torgny Larsson (S).

För Torgny Larsson och många fler länsbor blev den olagliga demonstrationen i Nora startskottet för ett stort arbete för demokrati och mot främlingsfientlighet och rasism. Det bildades nätverk som involverade samtliga kommuner i länet, länsstyrelsen, polisen, landstinget, föreningsvärlden, skolor med flera. De arbetade med föreläsningar, seminarier, broschyrer och diskussioner.

För de nazistiska aktiviteterna upphörde inte i och med gripandet av de 77 nazisterna 1998. Bland annat misshandlade fem nazister år 2000 flera personer svårt i Nora och alla dömdes till fängelse. Samma år köpte den lokale ledaren för Nationalsocialistisk front ett sommartorp utanför Hjortkvarn. Ett torp som ett år senare brändes ned, okänt av vem. Och 2003 var det dags för en ny olaglig nazistisk demonstration i Nora. Sedan dess har aktiviteterna inte varit så många eller synliga.

Men när Stiftelsen Expo presenterade sin sjätte årsrapport om den rasideologiska miljöns aktiviteter i Sverige, Intolerans 2013, visade det sig att aktiviteterna i Örebro län nästan har fördubblats mellan 2012 och 2013. Med aktiviteter menas bland annat propagandaspridning, manifestationer, social aktivitetet, föredrag, kommunalpolitik och demonstrationer. I Karlskoga som 2012 inte hade någon aktivitet noterad, har Expo nu räknat till 21 och det är Svenskarnas parti som står bakom alla. Det är också där som Svenskarnas parti ställer upp i valet med ett enda namn, Patrik Fridén.

På 90-talet kom många in i rörelserna genom vit makt-musiken och fick sedan politisk bildning. I dag kan det börja med att man hatar bögar eller socialister och hittar sina likar på bland annat nätet.

– De här rörelserna förväntar sig mycket av sina aktivister och det är viktigt att de är tillgängliga, berättar hon. De måste ha tid att lägga ner på kampen och helst inte ha familj, barn eller jobb.

Lena Berggren ser Klas Lund i Svenska motståndsrörelsen som en som började som en aktivist bland fotfolket och sedan utbildades och blev kvar i rörelsen.

Det regionala nätverket i Örebro län rann ut i sanden vid senaste valet. Torgny Larsson tror att det är dags att aktivera det igen.

– Kontinuitet ger kunskap och överblick. I dag skulle vi behöva lära oss mer om de högerextremas aktivitet på de sociala medierna, säger han.

Men han skulle också vilja se ett större mod hos alla i vardagen. Modet att reagera vid förströdda kommentarer och på så vis jobba mot den dolda rasismen.

– Jag känner all sympati för damen med handväskan som ger sig på en nazistdemonstration på den där bilden. Vi borde alla ha en symbolisk handväska.

Mer läsning

Annons