Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är länets mestpopulära vårdcentraler

När länsborna själva får välja blir Skebäcks vårdcentral i Örebro den populäraste.
– Vi har fått ett gott rykte, säger vårdcentralens chef Ann-Christin Ledstam.

Annons
Vårdcentralen i Kumla är populärast av alla utanför Örebro.

Vid årsskiftet fick Sverige en ny lag. Den heter lagen om valfrihetssystem, LOV förkortat. Lagen ger bland annat patienten möjlighet att själv välja vårdcentral. Den som inte väljer hamnar automatisk hos en vårdcentral i närheten av bostaden.

I Örebro län har hitintills över 7 000 personer tagit chansen att själva bestämma vilken vårdcentral de vill gå hos. Efter nio månader med det nya systemet är tendensen tydlig: Det är de stora vårdcentralerna inne i Örebro som flest vill lista sig hos.

Skebäck är vinnaren med över 800 nylistade patienter när NA stämmer av.

– Vi har fått ett gott rykte. Jag tror att det delvis kan bero på det, säger Ann-Christin Ledstam, verksamhetschef på Skebäcks vårdcentral.

Men även om Skebäcks vårdcentral är populär hos patienterna, har den under den senaste tiden fått känna på problemet med bristen på distriktsläkare.

Vårdcentralen behöver fyra nya läkare, men har haft svårt att rekrytera.

– Det är en utmaning, men vi klarar det genom att vi är inriktade på teamarbete och genom att våra andra enheter är välfungerande och kan gå in och stötta, säger Ann-Christin Ledstam och räknar upp viktiga yrkeskategorier som bland annat sjukgymnast, kurator, barnmorska och distriktssköterska.

I andra landsting, till exempel i grannregionen Västra Götaland har det fria valet inneburit stora förändringar. Där har vårdcentraler tvingats stänga, och nya vårdcentraler har kunnat öppna. Fullt lika dramatiskt har det inte gått till i Örebro läns landsting.

– Det gäller att se till totalen. Samtidigt som vårdcentralerna kan få många listade kan de också tappar patienter som till exempel flyttar eller väljer någon annan vårdcentral, förklarar Eva Frantz, projektledare på landstingets kansli.

Räknat på det viset har inte den nya valfriheten lett till några stora förändringar på länets vårdcentraler. Ännu ska tilläggas.

Om en vårdcentral får många eller få patienter kan det påverka ekonomin stort. Ersättningsnivåerna beräknas nämligen bland annat utifrån varje patienter.

Vinnare. Ann-Christin Ledstam är chef på den mest populära vårdcentralen i länet - Skebäck.

Länets populäraste vårdcentraler

1. Skebäck, 860

2. Olaus Petri, 784

3. Karla, 764

4. Adolfsberg, 741

5. Brickebacken, 351

6. Haga, 339

7. Karolina och Kumla, 298

8. Baggängen, 288

9. Mikaeli, 275

10. Vivalla, 262

Mer läsning

Annons