Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är Örebro läns  bästa skolkommun

Är skolan i din kommun bra? Kolla in vilken kommun i länet som vann Lärarförbundets ranking och vilken kommun som kom sist.

Annons

För tredje gången blir Nora länets bästa skolkommun.

I landet har Arvidsjaur den bästa skolan.

Facket Lärarförbundet har rankat kommunerna genom att titta på bland annat betyg och lärartäthet.

Låga poäng bra

I rankingen gäller det att ha så låga poäng som möjligt. Med hjälp av bland annat Statistiska centralbyrån och Skolverket har Lärarförbundet tagit fram underlaget. Statistiken visar bland annat hur mycket pengar kommunen satsar på skolan, hur många utbildade lärare kommunen har, hur många lärare det finns per elev och vilka betyg eleverna har.

Det är inte första gången Nora kommun vinner utmärkelsen i länet.

- Nora satsar mycket och ger lärarna höga löner. Skolan är viktig i Nora rent allmänt, både politiker och invånare verkar tycka så och då får man ett bra resultat, säger Jan Hörman, aktiv i Lärarförbundet och själv mellanstadielärare.

Du arbetar själv i Lekebergs kommun, den kommunen som fick en jumboplacering i rankingen. Vad beror det dåliga resultatet på tror du? - Det har varit jättedåligt år efter år. Men nu har kommunen tagit tag i det och satsar hårt för att få en bättre skolan. Jag menar, det kan inte gärna gå nedåt.

- Det som gjorts så här långt är att kommunen tagit in en konsult som ska jobba med skolutveckling gentemot lärare, föräldrar och rektorer. Sedan träffade vi i Lärarförbundet politikerna i kultur- och bildningsnämnden i måndags. Det blev ett samtal som varade i flera timmar. Vi pratade om hur vi gemensamt ska kunna se till att fler elever får godkänt bland annat.

Placering skolor

Lärarförbundets ranking av länets skolkommuner. Ju lägre poäng, desto bättre.

1. Nora, 79

2. Laxå, 145

3. Örebro, 147

4. Hällefors, 161

5. Degerfors, 182

6. Askersund, 205

7. Kumla, 232

8. Lindesberg, 234

9. Ljusnarsberg, 241

10. Karlskoga, 242

11. Hallsberg, 259

12. Lekeberg, 282

Mer läsning

Annons