Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är sommarensalla feriejobb i länet

Nästan 3 000 ungdomar mellan 16 och 18 år får i sommar feriepraktik i länets kommuner. Flest platser finns förstås i Örebro, minst i Hällefors. Timlönen varierar också. Från 45 kronor i Laxå till 60 i Örebro. Men då garanteras förstås alla som söker ett sommarjobb i Sydnärke.

Annons
Sommarjobbare vid aktivitetshuset i Kumla.

– Om det blir fler sökande än antal feriepraktikplatser i Örebro kommun har de som tidigare inte haft feriepraktik inom kommunen företräde, säger samordnaren Thomas Strömberg som hoppas att många tonåringar får sommarjobb ute i näringslivet.

– Vi har i dag minst 1 500 feriepraktikplatser i kommunen, men vi söker fler sommarjobb inom offentlig sektor, föreningslivet och olika organisationer i kommunen, fortsätter han.

2 100 fick platsFörra året fick drygt 2100 ungdomar feriepraktikplatser i Örebro kommun.

– Ansökningsperioden börjar den här veckan och pågår fram till den 8 april, berättar Thomas Strömberg.

Men den tiden varierar från kommun till kommun. I Kumla gick ansökningstiden exempelvis ut den 11 mars, medan ansökan görs mellan den 2 och 20 maj i Laxå.

– Våra feriejobb är till för de ungdomar som inte kan få andra sommarjobb. Därför går vi ut sent, förklarar Peranders Thor i Hallsbergs kommun som har deadline den 25 april.

Tre veckors jobbI de flesta kommuner finns feriepraktikplatserna inom vård och omsorg, kultur och fritid. Laxå, Lekeberg, Hallsberg och Kumla har som mål att alla som uppfyller kraven ska få ett sommarjobb. I merparten av länets kommuner varar feriepraktiken under tre veckor någon gång mellan vecka 24 och vecka 32.

Timlönen varierar kraftigt mellan kommunerna även i år.

– Vi följer landstingets rekommendationer på 60 kronor i timmen, säger Thomas Strömberg i Örebro. Det är en höjning med tio kronor jämfört med i fjol.

I Laxå betalas bara 45 kronor. Där hålls lönen nere för att fler ska få jobb. I Hallsberg var timlönen ännu sämre i fjol eller 37 kronor i timmen. Men årets förhandling är inte klar ännu.

Varje sommar går fackförbundet Kommunal ut med rekommendationer till kommuner och landsting om lägsta löner för feriejobb. Men den lönesättningen är inte heller klar.

Mer läsning

Annons