Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här har varannan tjej p-medel

Gratis preventivmedel för alla upp till 25 år har gjort att hälften av länets unga tjejer nu har ett utskrivet recept.
– Fler vågar prova andra sorter, säger barnmorskan Maria Nilsson.

Annons

Länets tjejer har mest recept på preventivmedel. Det visar siffror från Apotekens service, där antalet utskrivna dygnsdoser delats per 1 000 kvinnliga invånare i åldern 19 till 25.

Första halvåret i år skrevs drygt 95 500 dygnsdoser ut, jämfört med rikssnittet som ligger på 79 000 doser.

– På årsbasis blir det ungefär dubbelt så många dygnsdoser, tillräckligt många för att behandla hälften av länets kvinnor i den åldern, säger Tobias Renberg, analytiker vid Apotekens service.

Vid barnmorskemottagningen i Varberga har ingen ökad tillströmning skett sedan 2011, då preventivmedel blev gratis för länets unga.

– Men siffrorna kan spegla att fler vågar prova olika preparat, säger Maria Nilsson, barnmorska vid Varberga vårdcentral.

– I stället för att nöja sig med den sort man fått utskriven kan tjejen testa flera olika och hitta den som passar bäst. Statistiken tar inte hänsyn till om en person har flera recept, säger Maria Nilsson.

Kvinnor som tidigare inte haft råd att betala 1 000 kronor om året för det dyraste preventivmedlet får i dag chans att göra det, i jakten på det medel som ger minst biverkningar.

– Det är jätteviktigt. Ömmande bröst, minskad sexlust och påverkan på humöret handlar om livskvalitet.

I mödrahälsovården talas det positivt om p-piller, som är det vanligaste preventivmedlet bland unga tjejer. Barnmorskorna bli ofta uppdaterade om forskning och nya preparat.

– Det är ett bra skydd mot oönskade graviditeter. Jag tycker det är positivt att många äter p-piller, förutsatt att kvinnan trivs med dem.

Kan vem som helst få p-piller utskrivet?

– Nej, vi har tydliga riktlinjer vi måste följa. Har patienten aldrig använt liknande preventivmedel tittar vi efter riskfaktorer och ärftliga sjukdomar. Finns det risk för blodpropp, hjärtinfarkt eller bröstcancer hittar vi vanligtvis ett annat skydd. I gränsfall måste en läkare skriva ut receptet.

Finns det risker med att många tjejer äter p-piller?

– Vi försöker undvika riskerna genom att följa våra riktlinjer, så att rätt personer får p-piller. Blodpropp är en allvarlig sjukdom som i värsta fall kan leda till dödsfall. Det är därför vi alltid låter en läkare skriva ut recept vid gränsfall, och följer upp patientens sjukdomsbild inför varje förnyat recept.

Maria Nilsson har arbetat som barnmorska i 24 år.

– Det vanligaste p-pillret vi skriver ut har funnits i 30-40 år. Men det kommer en del nya, ganska obeprövade piller som sägs vara säkrare mot blodpropp. Många frågar efter p-piller för män, men ett sådant verkar dröja, säger hon.

Läs mer i morgondagens NA, papperstidningen, som också går att köpa som E-tidning här nedan.

Koppar. Hälften av länets unga tjejer har recept på preventivmedel. ”Förr fanns en bild av att kopparspiral passade bäst för de som fött barn. Vi barnmorskor har blivit mer öppna för att rekommendera det preventivmedlet även till unga tjejer”, säger Maria Nilsson, barnmorska vid Varberga vårdcentral.

Mer läsning

Annons