Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här hörs inte ditt nödrop

Nödrop från folk i sjönöd på Hjälmaren kommer inte alltid fram. För det finns ingen som lyssnar av sjöns 112.

Annons

Den som hamnar i sjönöd på Hjälmaren kan få svårt att kalla på hjälp. Det finns nämligen ingen som lyssnar av nödkanal 16 på VHF-radion, som finns på många båtar.

– Det är sjöfartens 112 kan man säga. Men det skapas problem när det inte finns någon passning på den. Vid vissa tillfällen har det fördröjt larm, säger Urban Rönnqvist på länsstyrelsen i Örebro.

Sveriges största sjöar, Vänern, Vättern och Mälaren, är statligt vatten. Där övervakas nödkanalen av Sjöfartsverkets operativa ledning i Göteborg. Men i Hjälmaren, som är kommunalt vatten, gäller den kommunala räddningstjänsten.

– Det här är inget nytt problem, men vi har fortfarande inte lyckats lösa det. Länge försökte man göra Hjälmaren till statligt vatten, men det har man inte fått gehör för, säger Urban Rönnqvist.

Länsstyrelsen skickade därför ett brev till Transportstyrelsen, där problemet med nödropen beskrevs. Transportstyrelsen har nu vidarebefordrat brevet till Sjöfartsverket.

I dagsläget finns det därför inget säkert sätt för den som är i sjönöd att larma räddningstjänsten.

– Det går ju alltid att ringa 112, men då gäller det att man har täckning. Det kan även finnas någon båt i närheten som lyssnar av kanal 16, även om det inte finns någon passning på den.

Mer läsning

Annons