Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårda vindbyar - i helgen kommer solen

Stormen Svea drar in över Västsverige, men ingen varning är utfärdad i Örebro län. Blåsten här beskrivs av SMHI: s meteorolog Lovisa Andersson som frisk sydvästvind med hårda vindbyar.

Annons

Stormen Svea drar just nu in över Västsverige. I Örebro län är ingen varning utfärdad från SMHI, men enligt meteorolog Lovisa Andersson kommer dagen att upplevas som blåsig.

-Länets södra delar gränsar mot ett varningsområde, säger hon.

För att en varning ska utfärdas krävs styrkor från 21 meter per sekund i byvinden. Blåsten i Örebro beskriver Lovisa som en frisk sydvästvind med hårda vindbyar.

-Även om en varning inte är utfärdad kan örebroarna uppfatta dagen som blåsig, speciellt under förmiddagen, säger Lovisa.

På Nerikes brandkår har man inte vidtagit några särskilda åtgärder i samband med det blåsiga vädret.

-Vi har alltid en hög beredskap, men har inte förberett något utöver det vanliga, säger Magnus Djursvik, inre befäl på Nerikes brandkår.

-Vi har inga speciella rekommendationer, men det är alltid bra att surra fast det som kan tänkas blåsa lös, säger han.

Väderföretaget Foreca räknar med att vinden kommer att avta under eftermiddagen och kvällen. Till helgen väntar goda solchanser då nordliga vindar drar ned lite kyligare luft och klarare väder över Örebro län.

- Temperaturerna kommer att ligga mellan ett par plusgrader i söder och ett par minusgrader i norr, säger Christoffer Hallgren, meteorolog på Foreca.

Natten till söndag klarnar det ytterligare och Foreca förväntar sig en solig söndag.

- Några minusgrader och ännu bättre solchanser. Men till början av nästa vecka slår det om igen.

På Forecas prognoser visar sig mildare luftmassor i samband med att en varmfront sveper över länet. Natten mellan måndag och tisdag för ett nederbördsområde med sig regn alternativt snö in över Örebro län. 

Mer läsning

Annons