Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hätsk ordstrid om stölderoch lögner på SD:s årsmöte

Sverigedemokraternas årsmöte hettade till flera gånger och innehöll anklagelser om både stöld och lögner.

Annons

Genom sluten omröstning valdes Daniel Spiik i går till ny länsordförande för Sverigedemokraterna. Han besegrade den sittande David Kronlid med rösterna 17 – 7. Både Spiik och Kronlid avstod från att rösta.

Kronlid blev vice ordförande och Jonas Millard andre vice ordförande.

– Det här känns riktigt bra, sade Daniel Spiik.

Du ser inga problem till samarbete med David Kronlid nu?

– Jag ser inget problem med det. Det är min fulla övertygelse och främsta mål att vi ska kunna samarbeta.

– Det är klart att det är tråkigt att inte vara ordförande längre. Men jag lyckönskar Daniel till fullo, var David Kronlids kommentar.

Debatten hettade till under årsmötet när förre andre vice ordförande i länsföreningen, Lennart Johansson, förklarade att han tycker att det var dåligt skött när vice ordförande kräver lön när han går in och täcker upp för den ordinarie ordföranden. Han syftade på att förre vice ordförande Magnus Ingwall krävde ett arvode på 7 000 kronor i månaden när han gick in i stället för Kronlid under en tid.

– Det är oansvarigt att sköta föreningens pengar på det sättet. Jag erbjöd mig att göra samma arbete gratis, i egenskap av andre vice ordförande, sade han.

Då tog David Kronlid till orda. Han hävdade att Lennart Johansson inte alls hade erbjudit sig att göra arbetet gratis, utan att han bara blev avundsjuk när Magnus skulle få pengar.

– Lennart Johansson har arbetat aktivt på att skapa oro och konflikter och att han erbjöd sig att jobba gratis är lögn, sade David Kronlid.

Han yrkade under mötet på att styrelsen skulle beviljas ansvarsfrihet sånär som på Lennart Johansson.

– Lennart Johansson är misstänkt för stöld av frimärken från partiet för ett värde på mellan 6 000 och 9 000 kronor. Det är polisanmält. Dessutom har han vägrat lämna ifrån sig arbetsdatorn, det har gått en månad. Han är även polisanmäld för fem andra saker, sade Kronlid.

Lennart Johansson klev fram och bemötte anklagelserna.

– Jag erbjöd mig visst att arbeta gratis. Det här är en personlig vendetta. Jag har inte stulit några frimärken, vad ska jag göra med frimärken? Och det finns två polisanmälningar mot mig, en står Kronlid bakom, och en är mot min blogg, sade Lennart Johansson.

Flera medlemmar på årsmötet protesterade mot diskussionen och menade att det här låg utanför protokollet och att man borde dra ett streck i debatten. Dessutom uppstod frågan om man ens fick bevilja ansvarsfrihet för enskilda i styrelsen? Till sist beslutades det genom omröstning att hela styrelsen utan undantag beviljades ansvarsfrihet av årsmötet.

Flera medlemmar var även kritiska till att styrelsen inte lyckats hålla media utanför sina konflikter.

Valberedningen hade föreslagit Spiik till ordföranden, men styrelsen hade önskemål på att Kronlid skulle sitta kvar.

Lennart Johansson var nöjd med att ordförandeskapet hamnade på Spiik.

– Det känns jättebra, nu ska jag hem och fira med champis, sade han.

Fotnot: Lennart Johanssons blogg polisanmäldes för att den ska prövas om den anses som hets mot folkgrupp. Hans blogg finns att läsa på lennartjohansson.wordpress.com

Lennart Johansson, David Kronlid, Daniel Spiik och Bengt Sarén under Sverigedemokraternas årsmöte på lördagen.

Nya distriktsstyrelsen

Ordförande: Daniel Spiik

Vice ordförande: David Kronlid

Andre vice ordförande: Jonas Millard

Ordinarie ledamöter i styrelsen: Bengt Sarén, Lennart Johansson, Lars Källström, Laszlo Petrovits, Sigvard Blixt, Daniel Edström

Suppleanter: Magnus Ingwall, Willie Briede, Julia Kronlid, Jonas Holm.

Mer läsning

Annons