Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hela kommunen var utan vatten

Ett oväder över Örebro län skapade stora problem under kvällen och natten. Vattenverket var under några timmar helt utslaget utslaget och ingen i kommunen hade tillgång till kommunalt vatten.

Annons

Vid midnatt var felet åtgärdat. Men det dröjer innan det är helt tillbaka, uppger Örebro kommun på sin hemsida.

Vattennätet återfylls långsamt för att undvika kraftig missfärgning av vattnet. Kommunen kan i nuläget inte svara på hur lång tid det tar innan vattnet är helt tillbaka och det kan till en början vara missfärgat.

Alla som är anslutna till Örebro kommuns vattenledningar var utan vatten, meddelade SOS Alarm. Orsaken är att ovädret slagit ut en transformator i vattenverket som nu jobbar för högtryck för att få igång reservkraft för att kunna gå igång igen.

- Vi är totalt nerringda. Just nu vet vi inte så mycket annat än att de försöker lösa det så snabbt det går. Vi kommer att gå ut med meddelande på radio och tv när vi vet mer, berättar man på SOS.

-Vi har även kallat in den tjänsteman som finns i beredskap för den här typen av svåra situationer. Han kommer att ta tag i sin organisation och följa upp det här.

-Det verkar vara en transformator som har gått sönder till följd av åskan, säger Mattias Hennius, informationschef på Eon.

Transformatorn sitter dock inte i Eons nät, utan är inne i vattenverket. Strömmen når fram till vattenverket men problemet sitter inne i byggnaden och är således inte inom Eons ansvarsområde.

Tidigare under kvällen var cirka 600 Eonkunder är utan ström i Örebro län. Flera blixtnedslag har ställde till med mindre bänder och kraftiga lokala regnskurar.

SMHI menar att det riktiga ovädret drar i gång först i morgon.

- Under fredagen finns risk för kraftig åska över hela Närke. Anledningen är den varma luften från Öster som drar upp och mäster sval luft från väster. Luftpartierna möts i mitten av landet och bildar kraftiga åskväder, berättar meteorolog Alexandra Ohlsson.

Enligt SMHI är problem i eltrafiken och telefoni att vänta även under morgondagen. Lokalt kan mycket kraftiga vindbyar och skurar förekomma.

Mer läsning

Annons