Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hembygdskassör misstänksha förskingrat 150 000 kronor

En hembygdsförening i Örebro län har polisanmält sin kassör för förskingring. Kassören, en 35-årig man, misstänks ha tagit ut närmare 150 000 kronor från föreningens konto och stoppat i egen ficka. Medlemmarna är bestörta.

Annons

”Jag har varit deprimerad efter en separation. Det blev problem med pengar.”

Det är mannens förklaring inför styrelsen, till att han plockat åt sig tusentals kronor ur kassan från den ideella förening där han hade förtroendet att vara kassör.

– Jag är oerhört besviken. Vi hade så bra strategi framåt, och medlemmarna har lagt ner mängder av energi för att vi skulle kunna finansiera en stor aktivitet som är aktuell, säger föreningens ordförande.

Det var i dagarna som kassören avslöjades. När det stod klart att pengarna var förlorade vände sig styrelsen till polisen. Fallet är lämnat till åklagare för vidare utredning.

– Det fattas pengar hos föreningen. Oredovisade uttag på 100 000-150 000 kronor är gjorda, och det finns en misstänkt. Mer kan vi inte säga i det här skedet, säger Thomas Hörnfeldt, chef vid Örebropolisens rotel för ekonomisk brottslighet.

Ordföranden berättar att den 35-åriga mannen kom till föreningen för några år sedan. Han var entusiastisk och hjälpsam, och valdes snart in i styrelsearbetet. När förre kassören ville avgå i fjol fick 35-åringen uppdraget.

Under hösten började dock kassören utebli från styrelsens möten. Han skyllde på sjukdom och arbete. När han slutligen dök upp vid årets slut hade han ingen skriftlig rapport med sig, utan meddelade bara muntligt att ekonomin var god.

– Vi gjorde upp en tid för att hjälpa honom med sammanställningen. Men han kom aldrig, säger ordföranden.

Till sist förklarade ordföranden för kassören att man skulle åka till hans arbetsplats om han inte mötte upp. Då skrev kassören ett brev och erkände alltihop.

– Han ville lösa situationen genom att låna 150 000 från en kompis. Han fick två dagar på sig. Men han kom inte till det mötet heller. Då blev det polisanmälan, säger ordföranden

Medlemmarna i föreningen tycker att det som hänt är fruktansvärt sorgligt.

– Man känner bestörtning. Men vi ger inte upp. Vi måste orka vidare och försöka bygga upp något nytt, säger en annan.

Mer läsning

Annons