Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjortarna får leva- över sommaren

Dovhjortarna skulle skjutas nästa vecka – mot ägarens vilja. Men kammarrätten låter djuren leva ett tag till. Man anser det oetiskt att döda djuren på sommaren.

Annons

Det har varit många turer för lantbrukaren i länet. Länsstyrelsen beslutade förra månaden att alla mannens hjortar – ungefär 250 stycken – skulle avlivas eftersom de vanvårdades och fick för lite mat i vintras. Lantbrukaren däremot menar att han skött djuren exemplariskt och att länsstyrelsen vill sätta åt honom.

Överklagade

Nästa vecka skulle polisen börja skjuta av bockarna. Men mannen överklagade länsstyrelsens beslut till kammarrätten som nu beslutar om inhibition. Det betyder att hjortarna inte får avlivas, i väntan på ett nytt beslut.

Högst oetiskt

Förvaltningsrätten skriver att hjortarna under sommaren har obegränsad tillgång till naturligt bete och att hindarna bär på fullgångna foster. Därför vore det högst oetiskt att avliva dem. Om en avlivning ändå skulle bli aktuell anser rätten att den ska verkställas till hösten, vilket stämmer bättre in med kalvningssäsongen och efterfrågan på kött.

Kan andas ut

Lantbrukaren är nöjd med beslutet.

– Jag har hållit på med det här så länge så jag knappt har några känslor kvar. Nu kan jag andas ut, säger han.

Hjortarna finns kvar i samma hägn eftersom de inte får flyttas. Men det är inte längre lantbrukaren utan hans grannar som har det formella ansvaret för djuren.

– Men jag kan fortfarande gå in till dem, jag har inget djurförbud.

Mer läsning

Annons