Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon blir ny landshövding

Nu är det klart vem som tar över som landshövding efter Rose-Marie Frebran. Åter igen blir det en kvinna på posten.

Annons

(Uppdaterad 13:57) Valet föll på den före detta barn- och äldreministern, Maria Larsson (KD). Hon har varit med i de två senaste alliansregeringarna som statsråd. Just nu är hon förste vice partiordförande för Kristdemokraterna. En tjänst hon fortsätter fram till slutet av april.

Under torsdagen hölls en pressträff på slottet. Maria Larsson kommenterade sitt nya uppdrag och sa att hon är glad över att ha fått förtroendet.

– Det här är ett fantastiskt län och jag ser fram emot att komma hit. Att få dimpa ner mitt i ett 750-års jubileum är extra kul, säger Maria Larsson.

Hennes föregångare, Rose-Marie Frebran, har använt slottet som en mötesplats för till exempel utländska gäster. Även Maria Larsson planerar att bo på slottet, och likt sin föregångare öppna upp slottet för människor.

Både Rose-Marie Frebran och Maria Larsson tillhör Kristdemokraterna. Under presskonferensen frågade NA:s reporter Christina Eriksson hur Maria Larsson ser på detta.

– Det är egentligen en fråga man får hänvisa till regeringen, eftersom de utser landshövdingen, svarade Maria Larsson.

Den fjärde maj gör Maria Larsson sin första dag som landshövding i Örebro län. Uppdraget sträcker sig fram till 2021. Fram tills hon tar över kommer länsrådet Kjell Unevik att arbeta som vikarierande landshövding. Detta eftersom Rose-Marie Frebran gör sin sista dag den 31 mars.

Tillsammans med Stefan Attefall var Maria Larsson en av favoriterna till att ta över partiledarposten efter Alf Svensson 2004. Men båda valde att sluta kandidera.

Maria Larsson har tidigare besökt länet flera gånger. Nu senast var hon i Karlskoga i augusti förra året. Hon pratade om lagen om valfrihet gällande måltidstjänster och åkte sedan till Örebro för att prata med en entreprenör om matleveranser till äldre.

I oktober 2007 blev hon inbjuden av Erik Edinstiftelsen för att prata om familjevård. Tre år senare åkte hon till Kumla med anledning av vårdskandalen i Kungsgården. I november 2012 besökte hon verkstadsföretaget Tormek i Lindesberg.

Vad tycker du om valet av landshövding? Kommentera artikeln.

Mer läsning

Annons