Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon vägrades teckna försäkring

När Linda ansökte om försäkring blev hon nekad på grund av sin diagnos Tourettes syndrom. Nu ska diskrimineringsombudsmannen driva fallet i domstol. DO hoppas att hennes fall blir vägledande.

Annons
Linda fick inte teckna en sjukförsäkring på grund av hennes diagnos Tourettes syndrom.

Linda ville ha en sjuk- och olycksfallsförsäkring. Bolaget som hon vänt sig till nekade till sjukförsäkring och erbjöd enbart en begränsad olycksfallsförsäkring.

Tillsammans med sin mamma ifrågasatte Linda beslutet men fick inget svar på varför bolaget avslagit försäkringen och nu ska DO driva fallet i domstol.

Det handlar om att försäkringsbolaget, i det här fallet, inte har gjort en tillräckligt noggrann prövning av Lindas ansökan.

– Eftersom saken inte har blivit helt juridiskt prövad så är det lite svårt för försäkringsbolagen och DO att veta hur noggrann man måste vara, säger Per Holfve, jurist hos DO.

Myndigheten pekar på att försäkringsbolagen ibland gör alltför schablonmässiga bedömningar när det gäller personer med funktionshinder.

– Där menar vi att du måste gå in och titta på den sökandes situation och göra en riktig riskbedömning, säger Per Holfve.

– Klumpar du ihop alla och kör ett och samma förhållningssätt, nu hårdrar jag, men då ökar risken för diskriminering, fortsätter han.

Riksorganisationen Attention som organiserar personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar menar att kunskapen om diagnosen Tourettes syndrom är låg.

– Vi ser ofta fall där personer nekas försäkringar eller får väldigt höga premier utan någon egentlig förklaring, säger Anna Norrman, intressepolitisk ombudsman hos Attention.

Enligt DO ökar inte antalet anmälda diskriminerings-fall som gäller försäkringsbolag, myndigheten tror snarare att de flesta försöker göra rätta bedömningar.

– Sedan kan det vara så att de diskriminerar i alla fall för att de inte gör riktigt det de ska, vår roll är att tydliggöra vad det är som gäller, säger Holfve.

Lindas fall kan nu bli vägledande för DO och försäkringsbranschen när det gäller hur noggranna bedömningar bolagen ska göra.

– Det är ett rätt intressant ärende. Vi hoppas på att få svar på en del av de här frågorna, säger Per Holfve.

Fallet drivs civilrättsligt vilket innebär att bolaget kan välja att förlikas och det skulle i sin tur innebära att fallet avgörs utan någon domstolsförhandling.

– Vi får se, det beror på försäkringsbolagets inställning, säger Per Holfve.

Fotnot: Lindas namn är fingerat.

Har du erfarenhet av liknande problem? Komentera den här artikeln, eller hör av dig till Ola Karlsson på [email protected]

Tourettes syndrom

Tourettes syndrom är en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som visar sig genom upprepade reflexliknande rörelser och läten som kallas tics. Det är delvis ärftligt och ofta kombinerat med andra neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

Många förknippar Tourettes syndrom med ofrivilliga utbrott av fula ord eller socialt oanpassade kommentarer. Det kallas koprolali men långt i från alla som har diagnosen Tourettes syndrom drabbas av koprolali.

Källa: Riksorganisationen Attention.

Mer läsning

Annons