Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon vann maktstriden inom S: "Viktigt att jobba i lag"

Det blev landstingsstyrelsens ordförande Marie-Louise Forsberg-Fransson (S) som vann maktstriden inom Socialdemokraterna i landstinget. Igår nominerades hon på nytt enhälligt av Socialdemokraternas förtroenderåd. Samtidigt klev landstingsrådet Jonas Karlsson (S) av.

Annons

Det är meningen att ordförande och landstingsråden i landstingsstyrelsen ska samarbeta väl och fungera som ett lag. Men under hösten har en stor spricka inom socialdemokraterna i landstinget blivit tydlig.

Igår på sittande 100-personersmöte med Socialdemokraternas förtroenderåd sprack samarbetet mellan Marie-Louise Forsberg-Fransson och Jonas Karlsson definitivt. Genom ordföranden Håkan Bergman i förtroenderådet meddelade Jonas Karlsson att han kliver av sin kandidatur.

Marie-Louise Forsberg-Fransson ställer sig frågande till vad konflikten handlar om.

– Jag har själv varit förvånad under hösten. Min syn på ledarskap är att det är oerhört viktigt att man jobbar i ett lag att man delger varandra information, att man värnar om det förtroende man fått från väljarna. Vad Jonas Karlsson anser får NA fråga honom om.

Har ni försökt att lösa detta genom att tala med varandra?

– Det är inget jag vill diskutera över huvud taget, utan har respekt för att det är som det är nu.

Jonas Karlsson kommenterar sitt avhopp i dagens NA:

– Jag är van vid att ha mandat att fatta beslut inom de områden jag är vald att sköta, utifrån de ekonomiska förutsättningar man fått, sa han och fortsatte:

– Men inom landstinget ska allting kontrolleras av landstingsstyrelsen. Det har lett till konflikten.

Jonas Karlsson fortsätter på sin post fram till årsskiftet. Han lämnar då sina uppdrag som landstingsstyrelsens vice ordförande, landstingsråd och ordförande för Nämnden för trafik, miljö och service.

Mer läsning