Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hösten knackar på

Det är kallare än normalt för årstiden i hela landet, enligt SMHI. Na.se ringde upp meteorolog Linnéa Rehn för att reda ut hur nära hösten är vårt län.

Annons

Är hösten här nu?

- Hösten är inte här än rent meteorologiskt sett. Definitionen är att hela dygnets medeltemperatur ska ligga under tio grader fem dygn i följd. Det har ännu inte inträffat.

Hur har det sett ut med den saken i Örebro län?

- Lägst den här månaden var den 28:e, med 11,6 grader. I går, den 29:e var det 12,1 grad. Så även om det är kallt för årstiden är det inte riktigt höst för det.

Hur kommer vädret vara här de närmsta dagarna?

- Det blir fortsatt ganska svalt. På tisdag kommer ett molnområde passera länet öster ut och sent på kvällen blir det en del regn. Men bakom molnen klarnar det upp. Lokalt kan det dock vara risk för frost i högre terräng i trakterna kring bergslagen. Resten av veckan kommer bli ganska soligt, men temperaturen blir kring 15 grader.

Varför denna kyla?

- För att vi har nattetid har så pass klart väder att all värme kan sticka i väg. Det finns varken moln eller fukt i atmosfären som kan hålla kvar dagsvärmen. Dessutom ligger det ett högtryck över Storbritannien som drar ner kalluft över Skandinavien norr ifrån.

Så när kan vi vänta oss höst?

- Svårt att säga, men normalt sett i era trakter är det kring den 22 september. Men det kan bli både tidigare eller senare än så.

Maila eller MMS:a in ditt höstteckan på bild till oss!

72019

eller

[email protected]

Har du sett några hösttecken?

Mer läsning

Annons