Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hovrättsdom: Fängelse för morfar i peruk

Den perukmaskerade morfadern kidnappade sitt barnbarn tillsammans med tre släktingar under midsommarhelgen 2012 utanför Örebro. Med våld slets bebisen ur farmoderns famn. Nu skärper hovrätten straffet och dömer de fyra inblandade till sex månaders fängelse.

Annons

Fyra personer, bestående av barnets mamma, morföräldrar samt ytterligare en släkting dömdes i Örebro tingsrätt för bland annat olaga tvång till villkorlig dom med samhällstjänst i september förra året. Modern dömdes även för egenmäktighet med barn och morföräldrarna för medhjälp till brottet. Bakgrunden till kidnappningen var en infekterad släktfejd där de fyra släktingarna bestämde sig för att åka till en by utanför Örebro och hämta hem bebisen som hade följt med sin far och farmoder.

Enligt åtalet beslutade de sig för att ”ta tillbaka” bebisen och åkte därför tillsammans upp till Örebro under midsommarhelgen 2012 efter ett bråk.

Med våld slet morfadern, som var utklädd i peruk, bebisen ur farmoderns famn samtidigt som någon lade handen för hennes mun och stoppade ett finger i mun och svalg. Den rättsmedicinska undersökningen visade att farmodern hade fått svalgskador efter det inträffade.

Domen överklagades till Göta hovrätt som i dag meddelade domen. De gör samma bedömning som Örebro tingsrätt när det gäller skuldfrågan. Däremot anser hovrätten att gärningen har ett högre straffvärde. Göta hovrätt bestämmer därför påföljden till sex månaders fängelse. Något som även åklagare Lars Duberg yrkade på inför rättegången i Örebro tingsrätt. Hovrätten avslår också tingsrättens dom gällande skadeståndet som därmed uteblir.

Rätten skriver vidare att angreppet har skett bakifrån och helt överraskande för målsäganden som fått stora svårigheter att freda sig.

Hovrätten var dock inte enig. Ett hovrättsråd ville att den andra åtalspunkten, som gällde egenmäktighet med barn, skulle ogillas. Hovrättsrådet menade att syftet med bortförandet inte var att skilja barnet från den andre vårdnadshavaren utan för att vinna fördelar i en kommande vårdnadstvist.

Mer läsning

Annons