Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hund instängd i varmbil - så bör du agera

Hunden sitter instängd i en solvarm bil och andas häftigt för att kyla sin kropp. Du ser detta, och vill instinktivt slå sönder en ruta. Men hur bör du agera? Polisen har svaret.  

Annons

Sol och 29 graders värme. Härligt om man sitter i skuggan, men i en bil med uppdragna sidorutor kan det vara fullkomligt livsfarligt. En na.se-läsare, som vill vara anonym, befann sig på lördagseftermiddagen på parkeringen utanför Ica Kvantum. Hon reagerade med bestörtning på hur många bilägare som lät sina hundar och barn sitta kvar i bilen medan de handlade.

Hur bör man göra?

- Hur bör man göra om man påträffar hundar och barn i bilar i denna värme? frågar hon i ett mejl.

Na.se ringer upp Per Clavell, vakthavande befäl på Örebropolisen.

- Ser man detta i anslutning till en butik, som i läsarens fall, kan man ju be butiken ropa ut detta i högtalarsystemet. Men det är väldigt sällan folk är borta från bilen några längre stunder med ett barn eller en hund i.

Men om man inte befinner sig i närheten av en butik?

- Då tycker jag att man ska ringa polisen. Vi kan, med hjälp av bilregistret, ta reda på vem ägaren är och försöka kontakta denne.

Och om man ser att läget är allvarligt, kan man knacka en av rutorna?

- Ja, och det skulle väl betraktas som någon form av nödvärn. Det har väl hänt någon gång hittills i år att någon gjort just så.

Hur vanligt är det att folk hör av sig till er i de här ärendena?

- Sommartid är det rätt vanligt. Men det är väldigt sällan det ligger döda hundar i bilarna - djuren brukar vara vid ganska god vigör, säger Per Clavell.     

Mer läsning

Annons