Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Husvagn grävdes upp

Ett miljöbrott håller på att rullas upp i ett sommarstugeområde nära Glanshammar. En saneringsfirma som skulle röja undan byggbråte och dränera ett markområde löste av allt att döma uppgiften genom att gräva ner allt i marken.

Annons

Kommunens miljökontor fick ett tips för några månader sedan om att allt kanske inte stod rätt till med saneringsfirmans insats, som gjordes någon gång under fjolåret. Miljökontoret har anmält misstänkt miljöbrott till åklagare.

Miljökontoret anlitade en schaktfirma som började gräva upp marken häromdagen. Och ju mer man gräver desto mera växer skandalen.

På måndagen hittades skelettet av en nedgrävd husvagn! Plus diverse byggbråte.

– Under dagen (tisdagen) har vi påträffat petroleumprodukter i marken, säger miljö- och hälsoskyddsinspektör Stefan Lööf. Vi har ännu inte hittat källan men misstänker att det finns mer än vi hittills påträffat.

– Miljönämnden ser mycket allvarligt på denna händelse, fortsätter Stefan Lööf. Det rinner ett vattendrag helt nära det förorenade området vilket innebär fara för djurlivet i vattnet.

– Vi anser att det här är uppsåtligt utfört, vilket är helt förkastligt. All annan hantering av miljöfarligt avfall än att lämna det till återvinning eller avfallsdeponi är olagligt och förkastligt.

Enligt NA:s källor var det en sommarstugeägare i området som för ett och ett halvt år sedan beslutade sig för att röja upp i området intill sommarstugan. Där fanns all möjlig bråte, en risig husvagn, några tilltufsade träbyggnader och lite av varje.

Kände inte till det

Han gav uppdraget till en firma att forsla bort skräpet och samtidigt dränera området.

Sommarstugeägaren bor i Stockholm och var inte på plats när firman verkställde sitt uppdrag. Han ska därför inte ha varit medveten om vad som skett, att bråten grävdes ner i stället för att forslas bort, som det var uppgjort.

Firman har upphört. Det är oklart om sommarstugeägaren kunnat lämna uppgifter om vilka personer som stod bakom firman. Bengt Svensson, miljöåklagare i Jönköping som har ärendet på sitt bord, hänvisar till förundersökningssekretess och vill inte säga något.

Mer läsning

Annons