Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I dag hade mördaren troligtvis fått fängelse

Den kommunala chefen i länet som dömts för mord i mitten på 80-talet blev frisläppt efter bara ett år av rättspsykiatrisk vård.
– I dag hade han troligtvis dömts till fängelse, säger Stefan Reimer, chefsrådman på Helsingborgs tingsrätt.

Annons

Hur var det möjligt att en dömd mördare kunde släppas fri efter bara ett år? Att den kommunala chefen som dömdes till rättspsykiatrisk vård efter att ha mördat sin flickvän, är något som väckt många frågetecken. På 80-talet såg lagen dessutom annorlunda ut och det var lättare att dömas till vård än vad det är i dag.

– Då kunde man dömas till rättspsykiatrisk vård om ett tillstånd gick att jämställas med allvarlig psykisk sjukdom och det går inte i dag, säger Pelle Granström, utvecklingssamordnare på den rättspsykiatriska verksamheten inom Rättsmedicinalverket.

Tidigare räckte det med att ha en personlighetsstörning för att dömas till rättspsykiatrisk vård, något som inte längre är möjligt. Lagen ändrades 1992 och för att bedömas som sjuk krävs numera en allvarlig psykisk störning.

Utvecklingen sedan början av 90-talet har gjort att färre personer överlämnas till rättspsykiatrisk vård och fler döms till fängelse, enligt Stefan Reimer, chefsrådman på Helsingborgs tingsrätt som specialiserat sig på särskilt psykiskt störda lagöverträdare.

– Väldigt många som dömdes till rättspsykiatrisk vård på 1970- och 80-talet, skulle efter lagändringen ha fått fängelse, säger han.

Finns det något problem med att den gruppen inte får rättspsykiatrisk vård i dag?

– Tanken är att de ska få vård i fängelset men det kan bli problem om vårdbehovet inte tillgodoses, säger Stefan Reimer.

När den kommunala chefen friskförklarades 1987 så var det en särskild utskrivningsnämnd som beslutade om sådana ärenden. Efter lagändringen 1992 är det i stället förvaltningsrätten som beslutar om frigivning, efter att ha hört både läkare och åklagare.

– Nu finns även en regel om särskild utskrivningsprövning och det hade den här mannen troligtvis fått, säger Stefan Reimer, som menar att utskrivningsprocessen helt enkelt blivit strängare.

– I dag görs en riskbedömning, en så kallad farlighetsprövning då man kollar om det är tryggt att låta personen vara ute igen.

Enligt Stefan Reimer hade mannen förmodligen dömts till fängelse efter lagändringen, där minimistraffet för mord är 10 år. Även om mannen dömts till rättspsykiatrisk vård i dag hade han troligtvis fått sitta längre, menar Stefan Reimer.

Mer läsning

Annons