Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I dag höjs avgifterna för bygglov

Har du glömt att söka bygglov för det där du planerar att göra i sommar? Otur. För risken är stor att din avgift blir betydligt högre.

Annons

I dag börjar den nya bygg- och planlagen att gälla. Den är mer omfattande - bland annat är den sökande garanterad ett besked inom tio veckor, och kommunen är bland annat skyldig att göra minst ett besök på bygget. En del av syftet med förändringen är att dåliga byggen och fuskbyggen ska minskas

Hanteringen av bygglov ska täckas helt av avgifter, och det gör att många typer av bygglovsansökningar blir betydligt dyrare.

Enligt beräkningar från Sveriges kommuner och landsting, SKL, rör det sig om en höjning på runt 20–30 procent.

I Örebro kommun ökar avgiften med runt 40 procent för ett nybygge av enplansvilla med garage. Ännu mer ökar avgiften för att söka om strandskyddsdispens i Örebro eller lov att installera en eldstad.

Avgifter i länet

Sydnärkes byggförvaltning - Askersund, Laxå och Lekeberg:

– Vi kommer att gå på det förslag som kommer från SKL. Generellt sett på de vanligaste bygglovsåtgärderna kommer det att bli en höjning med 50 procent, säger Kenneth Berglund.

Hallsbergs kommun kommer att justera nivån uppåt och kommer att följa SKL:s rekommendationer.

I Kumla kommun kostar bygglovet för en normalstor villa 13 900 kronor och då är nybyggnadskartan inkluderad. Motsvarande bygglov efter den 2 maj kommer att gå på 19 150 kronor alternativt 23 900.

Bergslagens miljö- och byggnämnd, där Hällefors, Lindesberg, Ljusnarsberg och Nora ingår:

Det finns dock inga färdiga förslag till politikerna om hur en ny taxa ska utformas. När ett sådant väl har tagits fram ska respektive fullmäktigen besluta om en eventuell ny taxa.

Fotnot: Uppgifterna är insamlade av NA den 8 april.

Mer läsning

Annons