Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga skärpta vapenregler i länet

I Sverige finns 153 licenser på samma vapen som Anders Behring Breivik använde vid massakern på Utøya i Norge. 
- Vi ser nu över att allt har gått rätt till när vi har utfärdat licenser. Men som jag vet så har allt funkat som det ska i Örebro län, säger polisens presstalesman Mats Nylén.

Annons

- Så vitt jag förstår så finns det inte någon licens på ett sådant vapen i Örebro län, säger Mats Nylén.

- Nu under semestertider är det bara personer på rikspolisstyrelsen som kan gå in och göra mer specifika sökningar, men vad jag har fått reda på så har vi ingen sådan licens i länet.

De vapen som är av samma typ som användes på Utøya, och alltså även finns i Sverige, kallas Ruger Mini 14 och har tidigare mest använts till jakt, men används nu också för att tävlingsskjuta med.

- Man måste också komma ihåg att bara för att en person missbrukat ett vapen så blir inte hela mänskligheten farlig. Jaktvapen är bedömda som farligare än det vapen han använde, säger Mats Nylén.

- Jag vill betona att det är en människa som gjort det här. Vapnet i sig är inte farligt om man inte missbrukar det, fortsätter han.

Vad krävs för att man ska få licens på ett vapen?

- Om du vill tävlingsskjuta så krävs att du är med i en skytteförening. När det gäller jaktvapen så måste du ha tillgång till jaktmarker eller ingå i en jaktgrupp.

Mer läsning

Annons