Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen kritik mot Glanshammars skola

Psykisk och fysisk mobbning, avsaknad av regler, kunskapsbrist som följd. Kritiken mot Glanshammars skola var allvarlig, men Skolinspektionen anser att skolan gjort vad den kunnat.

Annons

Anna Stålhök, tidigare rektor på skolan, blir glad över Skolinspektionens beslut:

– Skolan har lagt ner ett jättestort arbete och gjort ett gott jobb, säger hon.

– Men bara för att Skolinspektionen inte går vidare med ärendet betyder det inte att man kan släppa den här typen av ärenden. Man måste alltid jobba med sådana här frågor, säger hon.

Anna Stålhök slutade på Glanshammars skola i början av maj sedan hon blivit utsatt för hotfulla sms och samtal. Hon är nu rektor för Västra Engelbrektsskolan i Örebro. En månad tidigare, i början av april, kom den anonyma anmälan in till Skolinspektionen.

Skolinspektionen är en tillsynsmyndighet och ska avgöra om kommun följt bestämmelserna vad det gäller elevernas rätt till trygghet och studiero.

Efter en sammanvägning av uppgifterna i anmälan och uppgifterna från kommunen kommer myndigheten fram till att kommunen gjort vad den kunnat för att skapa en trygg miljö där det går att lära. På juristsvenska: ”Glanshammars skola synes ha följt bestämmelserna.”

Den som anmälde skolan uppgav bland annat följande: Skolan har ett hårt socialt klimat med hårda ord, fysisk och psykisk mobbning och misshandel. Eleverna får inte de kunskaper de har rätt till på grund av detta. Det saknas struktur och gemensamma regler för att försöka lösa de situationer som uppstår.

I svaret till skolinspektionen uppger kommunen bland annat att den klass som anmälan tar upp har fått speciell hjälp.

En extra vuxen i klassen är med på alla lektioner, och en kurator är inkopplad med ett program i aggressionshantering. Lärarna får speciell handledning och skolan har täta elevvårdsmöten med föräldrar, elever, rektor och kurator.

Se även:

Rektor säger upp sig efter flera hot

Mobbare styr skolan i Glanshammar

Mer läsning

Annons