Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen varg skjuten i dag

Det blev ingen skjuten varg i Hasselfors i dag.

Annons

Tre jaktlag i Hasselfors var ute på söndagen för att skjuta den tredje och sista länsvargen. Men det blev inget byte.

- Nu avvaktar vi till nästa helg eller när det börjar snöa igen, säger Henrik Widlund, ansvarig för rovdjursfrågor i Örebro läns västra viltförvaltningsområde.

Tre vargar sköts i går i Hällefors kommun, men eftersom en av dem hann springa över gränsen till Värmland innan den avlivades så räknas den inte till Örebro.

Den tredje vargen är öronmärkt för Hasselforsreviret, och jakten får pågå till 16-tiden i dag.

Jägaren får behålla skinnet, men de skjutna vargarna transporteras till SVA , Statens veterinärmedicinska anstalt. Där undersöks vilka vargar som skjutits, kön, ålder och om det et är ett alfadjur.

- Önskemålet är ju att man skjuter ungdjur och håller alfaparet intakt. Men det går inte som jägare att se vilket som är alfadjuret, möjligtvis om man ser fem-sex djur i en flock samtidigt, säger naturbevakaren William Lundin på länsstyrelsen.

Enligt hans uppfattning skapas större problem än tidigare om man skjuter fel djur, alltså någon i alfaparet..

- Det är precis som när en förälder försvinner från en tonårsfamilj, människan är väldigt lik vargen egentligen. Då händer såna saker som att ungarna går till korvkiosken och äter. För vargen kan det bli att de ger sig på får i stället för älgar.

Vargjakten i Örebro län

1) Kl 8.40 sköts den första vargen vid Grännsjön, Hällefors kommun. Vargen var enligt den preliminära rapporten en ung hanvarg, och den hittades på skottplatsen.

2) Kl 10.05 blev en varg påskjuten i Småsjömarken, Hällefors kommun. Vargen fortsatte över gränsen till Värmland, där den kunde avlivas. Därmed fördes den över till Värmlands läns vargkvot. Preliminära uppgiften är att det är en äldre hanvarg.

3) Kl 13:55 sköts en varg vid Holmtjärnstorp, väster om Silvergruvan i Hällefors kommun. Vargen hittades på skottplatsen, och är en äldre tik eller en fjolårsunge.

Mer läsning

Annons