Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte bevisat att tjuven kollar din resa på nätet

De senaste åren har det varnats för att skriva om semesterresan på Facebook – tjuven kan ju läsa och göra inbrott. Men sanningen är att det inte finns något bevisat fall där det faktiskt hänt.

Annons

I semestertagen? På väg bort från huset? Många har säkert funderat över risken att drabbas av inbrott när de är bortresta. Om man får tro försäkringsbolagen, och en del tidningsartiklar de senaste åren, ökar den risken markant om du pratar om din resa på sociala medier.

Inbrottstjuvar påstås ständigt scanna av nätet för att se din instagrammade margarita, din foursquare-incheckning på vattengymnastiken, din tweet om hotellservicen och facebook-statusen som säger att du har det härligt i 30-gradiga värmen.

Lätt komma över uppgifter– Det är lätt att komma över uppgifter om var folk bor. Folk är för generösa med att lägga ut information om sina resor på Facebook, säger Håkan Franzén, ansvarig för Trygg Hansas hus- och hemförsäkringar.

Men enligt polisen finns det inga bevisade samband mellan aktivitet på sociala medier och inbrott. Det sa bland annat den twittrande Stockholmspolisen Peter Ågren (@IGChefen), på Södermalms inbrottsavdelning, förra sommaren. Och han får medhåll från en Örebrokollega.

– Vi har inget konkret exempel på det, jag tror att det är lite långsökt. De flesta har ju privata inställningar på Facebook och man utgår ju ifrån att ens vänner inte är ute och gör inbrott, säger Tony Mörk, chef på tekniska roteln.

”Ska göra det man kan”På försäkringsbolaget Trygg Hansa är man medvetna om nollan i polisens kolumn för sociala medier-orsakade inbrott. Det ser likadant ut i deras statistik.

– Det är ju svårt att leda sånt här i bevis. Men man ska alltid göra det man kan för att förhindra inbrott, säger Håkan Franzén. Han säger också att kunder som skrivit om sin resa på sociala medier och sedan får inbrott i dagsläget inte riskerar att få mindre försäkringspengar.

Större bovTony Mörk på Örebropolisen medger att det alltid finns en risk i att ge information i sociala medier, men menar ändå att det finns en större bov i bovdramat:

– Det handlar mer om de klassiska grejerna som att ha släckta lampor och fördragna gardiner. Dessutom gör ju många tjuvar inbrott även när folk är hemma.

Mer läsning

Annons