Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte nattsvart på arbetsmarknaden

Det är inte nattsvart på arbetsmarknaden trots de senaste dagarna olika varsel. Arbetslösheten i länet ökade bara marginellt i april jämfört med för ett år sedan trots en turbulent omvärld.
Störst ökning av arbetslösheten syns bland personer som är födda utrikes och personer som har en funktionsnedsättning. Färre får visserligen ett arbete och de lediga jobben minskar totalt i länet, men ökade också i vissa kommuner.

Annons

Varslen i Laxå, Karlskoga och Kumla bara för ett par dagar sedan är, av förklarliga skäl, inte medräknade i den här statistiken. De varslen kan komma att spöka till det i nästa månads statistik.

– Ja, det är klart att de varslen kan spöka till det rent statistiskt. Och varslen för Laxå är givetvis tråkigt för dom som berörs, säger Annika Lyttbacka, chef för Arbetsförmedlingen i Örebro län.

– Men det behöver inte betyda så mycket för arbetslösheten i stort i länet.

– Samma dag som varslet släpptes i Laxå ringde en företagare till mig som hoppades få tag i kvalificerad arbetskraft.

I april var 9,1 procent, det vill säga 12 492 personer, i länet öppet arbetslösa eller i någon form av program med aktivitetsstöd. Det är en ökning med 0,1 procentenhet eller 377 personer på ett år. I Örebro län anmäldes 96 färre lediga jobb till Arbetsförmedlingen och 121 färre personer fick ett arbete jämfört med för ett år sedan.

– Totalt i länet anmäldes det färre lediga jobb i april än för ett år sedan, men det ser olika ut i de olika kommunerna, säger Annika Lyttbacka.

Bland personer som är födda utrikes och personer med funktionsnedsättning ökar arbetslösheten snabbast. Det är grupper som redan i högkonjunktur har svårare att få ett arbete. I april var 4 483 utrikes födda personer registrerade vid länets arbetsförmedlingar. Det är 644 fler än för ett år sedan och en ökning med 16,8 procent. För personer med funktionsnedsättning är ökningen 18,5 procent från 1 918 personer i april 2011 till 2 273 personer i april 2012.

– Med en ökad arbetslöshet och en minskad efterfrågan på arbetskraft drabbas de grupper som har svårast att komma in på arbetsmarknaden. Konkurrensen om jobben blir helt enkelt hårdare.

Bland ungdomar mellan 18 och 24 år var i april 19,3 procent, 3 226 personer, öppet arbetslösa eller deltog i ett arbetsmarknadspolitiskt program. Det är 234 personer fler än för ett år sedan.

Den totala arbetslösheten i landet var i slutet av april var 384 000 personer öppet arbetslösa eller inskrivna i program med aktivitetsstöd. Det är 14 000 fler än för ett år sedan. Antalet motsvarar 8,2 procent av den registerbaserade arbetskraften.

Mer läsning

Annons