Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Invandringspolitiken fick jag så att säga på köpet"

NA:s porträttserie om lokala politiker går vidare. I dag möter du Daniel Spiik som tillhör Sverigedemokraterna, ett parti som blivit starkt kritiserat för sina åsikter om migrationspolitiken.

Annons
Daniel Spiiik.

på Sverigedemokraterna?

Måste man vara emot invandring för att rösta

– Nej, det finns också andra profilfrågor vi driver, säger Daniel Spiik, som har Sverigedemokraternas enda plats i kommunfullmäktige. Själv säger han sig ha gått med i partiet på grund av dess kritiska inställning till överstatlighet i Europa.

– Jag föll för partiets EU-kritiska hållning, den stämde nästan exakt med min egen. Invandringspolitiken fick jag så att säga på köpet, säger Daniel Spiik.

På köpet?

– Det är ingen kritik mot den förda politiken, jag menade inte så. Partiets invandringspolicy är väldigt klok, uja, men jag kan inte säga att jag tänkt i de banorna innan.

Hade du svårt att acceptera SD:s hållning i invandrarfrågor?

– Nej, det kan jag inte påstå. Infallsvinkeln jag föll för var att man långsiktigt ska hjälpa

fler människor på plats i det egna landet med utbildning, rent vatten och sånt. Och att man radikalt skär ned på invandring och lägger pengar på u-landsbistånd i stället.

Daniel Spiik beskriver sig själv som en äkta bondpojk, med rötterna i Asker i Östernärkes mylla. Han är maskinentreprenör, kör sopmaskin, snöröjning och mycket

mer. Och så lagar han bilar.

– Jag ”hattar med allt”.

Det egna lantbruket är avvecklat, och det har gett Daniel mer tid att jobba med förtroendeuppdrag. Förr kom alltid tröskverket i vägen för det politiska arbetet.

– När det var dags för trösk på hösten var det alltid nåt val.

Daniel skrevs in i partiet 2001.

– Då hade jag undersökt alla riksdagspartier var de står, men det var inget jag föll

för. Jag kollade även partier som KPML (r) och Nationalsocialistisk front men de föll

bort direkt. Alldeles för extremt.

Men även Sverigedemokraterna går ut hårt. För bara några veckor sedan slog partiet till med en omdiskuterad reklamsnutt för TV4, där den röda tråden var invandringens påstådda kostnader. Burka- och niqabklädda kvinnor som drar barnvagnar tävlar mot en äldre kvinna med rollator om vem som först kan dra i nödbromsen för pension eller invandring.

Var det bra att göra den här filmen?

– Det får man väl lov att säga.

Är du helt ärlig nu?

– Ja, det var bra ur marknadsföringssynpunkt, den har fått ett stort genomslag. Men visst, det blev väldigt tillspetsat, men syftet var att väcka reaktioner och få i gång

en debatt.

Om du fått bestämma, hade du gjort en sån här film?

– Nej det hade jag inte gjort. Jag hade nog valt att ställa utlandsbiståndet mot invandringen. Men, det är ingen kritik mot partiet, understryker han.

Hur känns det att tillhöra ett parti som är så starkt kritiserat?

– Det här ... massiva motståndet ... nidbilden, eller vad jag ska säga, det är lättare att få fram budskapet när man träffar folk personligen. Att vi är så kontroversiella har nog ökat folks intresse för oss.

Daniel Spiik

Mer läsning

Annons