Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ja eller nej till vargjakt?

I dag drar licensjakten på varg i gång – och landet delas upp i två grupperingar: För eller emot.
I Örebro län får två vargar skjutas. För många tycker en del, för få tycker andra.

Annons

Stämningen är hätsk och ljudnivån är hög på båda sidor. Kanske finns det ingen fråga som delar upp svenskarna i två så tydliga läger, antingen är man varghatare eller vargälskare.

Delar av jägarkåren bojkottar årets vargjakt med bland annat motiveringen att tilldelningen är för liten, att det finns fler vargar i landet än vad som sägs och att det därför borde skjutas fler.

Vissa jägare vill överhuvudtaget inte ha en enda varg i landet.

Och motståndarna till den beslutade licensjakten planerar aktioner på olika ställen i landet för att störa jägarna som deltar.

Årets vargjakt provocerar också EU-kommissionen att gå vidare i processen som kan leda till att Sverige anmäls för brott mot EU:s miljölagstiftning. Häromdagen menade också miljöminister Andreas Carlgren, kanske som ett svar på EU-kommissionens kritik, att det nu kan behövas fler vargar i Sverige för att stammen ska uppnå god bevarandestatus och att dagens tak på omkring 200 vargar är för lågt. Någon exakt siffra ville han dock inte nämna.

I slutet av januari hålls nästa möte då EU-kommissionen avgör om processen mot vargjakten fortsätter eller om ärendet läggs ner. Däremot blir det ingen licensjakt nästa år, enligt miljöministern, om inga nya vargar har tillkommit till det svenska beståndet innan dess, antingen genom att ett antal vargar har planterats ut eller spontant vandrat in.

Dessutom tänker regeringen ta i med hårdhandskarna mot tjuvjägare, lagen om tjuvjakt ska skärpas. Andreas Carlgren menar att den grova jaktbrottsligheten är omfattande men att mycket få fall utreds och blir ett fall för domstol.

Så lite rörigt är det i de svenska skogarna ...

Mer läsning

Annons