Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jordgubbsodlaren: Sämsta läget på tio år

Det var tio år sedan självplocket för jordgubbar öppnade så sent som i år i Stora Mellösa. Till helgen hoppas jordgubbsodlaren Göran Lindgren att kunderna ska kunna plocka jordgubbar.– Det var kört till midsommar och är fortfarande trögt, säger han.

Annons

I 18 år har Göran Lindgren odlat jordgubbar i Stora Mellösa. På grund av den kalla våren har han inte kunnat öppna för självplock av jordgubbar.

-– Vår stora grej är självplock. Visst förlorar vi på det men kunderna förlorar också själva känslan att man inte kan plocka jordgubbar själv runt midsommar, säger Göran Lindgren.

I ett Facebookinlägg skriver Göran Lindgren att det är svårt att veta när det finns så pass mycket mogna jordgubbar att det räcker för att öppna självplocket. Enligt honom är det högt tryck från kunder som vill plocka sina jordgubbar själva.

Sedan han började sälja jordgubbar har han fört anteckningar över när han plockar den första mogna jordgubben. I år är jordgubbarna ungefär tio dagar sena, jämfört med förra året. Senast självplocket öppnade så sent som i år var för tio år sedan.

– Det här året är väldigt likt 2005. Vi plockade av lite i går och lite i dag, men det är inga mängder. Vi trodde vi skulle komma i gång med självplock i veckan men vi har inte haft den här riktiga värmen, säger Göran Lindgren.

Till helgen hoppas Göran Lindgren öppna självplocket - och han räknar med en god skörd trots förseningen.

-– Bären börjar gå in i sista stadiet. Det optimala vädret är runt 20 grader varmt, det är trevligare att plocka och växtligheten mår bäst.

Inte heller Joxtorps jordgubbar i Rönneshytta har kunnat erbjuda sina kunder självplock.

– Det är väldigt sent för jordgubbar, cirka en och en halv vecka försenat. Det har hänt oss flera gånger. Som senast har vi börjat sälja jordgubbar i början på juli, säger ägaren Ann Andersson.

Förra året kunde hon börja sälja jordgubbar på midsommarafton den 20 juni.

Mer läsning

Annons