Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jubileum för sydliga snöoväder

Artikel 0 av 300
Väderskolan
Visa alla artiklar

För närvarande finns det inte något snötäcke i landets södra del.

Annons

Det är ganska normalt för mitten av november månad. I södra Götaland är ett snötäcke till och med mycket sällsynt. Övriga Götaland har ett snötäcke under kanske ett eller två år av tio. I genomsnitt är det inte oftare än varannat år förrän man kommer upp över norra Dalarna.

Men det är bara genomsnittliga värden över lång tid. Åren ser olika ut och ibland kan det bli till och med mycket snörikt under kortare perioder. Ovädren i november kan ibland ställa till det en del. Så gjorde ett av dem den 17 november 1995, dvs för igår exakt 15 år sedan. Den dagen drog ett mycket intensivt lågtryck in över södra Sverige med både stormvindar och kraftiga snöfall.

Kommunikationerna blev inte oväntat lamslagna och folk uppmanades att inte ge sig ut. På morgonen den 18 november var norra Götaland och Svealand inbäddat i ett 10-50 cm djupt snötäcke och ett antal snödjupsrekord för november slogs. Mest hade Ramsjöholm i Småland med 75 cm. Ovädret 1995 kan betraktas som ett av de svårare över huvud taget i Sydsverige. Ett annat tidigt snöoväder inträffade 15 november 1965, det gav upp till 50 cm snö i Östergötland.

Alla artiklar i
Väderskolan

Vädret: På väg mot 20 grader

På SMHI prognoserar man friskt.

Fyra meter höga snövallar

SMHI:s väderkrönika.

Annons