Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julstress gör oss sjukare

Julen närmar sig med mera krav och då ökar stressen hos många. På apoteket säljer man alltid mer stressmedicin i december.

Annons

Det blir tusen mer saker att göra och kraven ökar när det lackar mot jul. En del kan hantera det bra, medan andra känner att stressen blir ett problem. Tittar man exempelvis på Apotekens försäljning är stressrelaterade mediciner mycket populära i december. Professor Torbjörn Åkerstedt, föreståndare för Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet, är inte förvånad.

– Nej, naturligtvis inte, säger han.

Att bara gå till jobbet är en form av stress eftersom man måste fokusera och anstränga sig, och då varvar man upp för det. Då är stressen bra, men det kan bli för mycket krav också.

– Vi tror hos oss att den viktigaste negativa effekten är när stressen börjar påverka framför allt sömnen. För det innebär att man inte får den återhämtning som är en förutsättning för att man ska hinna ställa tillbaka systemet igen, säger Torbjörn Åkerstedt.

Riskerna är välkända, och allvarliga.

– Det är också så att med en ökad stress kommer att man löper risk att avlida, säger han.

I vissa fall är naturligtvis medicin nödvändigt, men Torbjörn Åkerstedt ser det inte som ett förstahandsalternativ.

– I första hand ska man vägra att ta emot mer krav från omgivningen, säger han.

Det är skillnad mellan man och kvinnor hur man klarar av att hantera stressen.

– Män har en förmåga att koppla av och ge tusan i saker, som kvinnor inte riktigt använder sig av, säger Torbjörn Åkerstedt.

För att klara stressen under julen är ordet nej ett effektivt hjälpmedel. Att sänka krav och förväntningar till rimliga nivåer är också en bra rekommendation.

– Acceptera inte andras förväntningar på den idealiska julen, säger Torbjörn Åkerstedt.

Mer läsning

Annons