Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jurist rasar mot p-bolag: "Den enskilde utan chans"

I samma ögonblick som en parkerande bilist ser p-boten på rutan och tycker att den är felaktig är han eller hon en förlorare.
Det anser juristen Conny Larsson.

Annons

Han har under flera år kritiserat rättsläget för den som blir felaktigt bötfälld och anser att det handlar om ett orättvist rättsligt förhållande.

– Den enskilde har inte en chans i helsike mot en smord jurist som anlitats av ett parkeringsbolag.

Många timmarConny Larsson har ägnat många fritidstimmar åt att hjälpa enskilda i den svåra kampen mot parkeringsbolag som skrivit ut tveksamma eller felaktiga parkeringsböter. Larsson menar att parkeringsbolagen, med det system som i dag tillämpas, har allt att vinna på att missköta sig.

– Normalt i samhället försöker vi skydda den svage mot den starke, men i den här frågan är det tvärtom.

P-böter ger vinst

Larssons bedömning är att minst var femte p-bot är felaktigt utfärdad. Bolagen behöver p-böterna för att göra vinst och gör allt för att lappa så många som möjligt, menar han.

– Det är bara att läsa parkeringsbolagens årsredovisningar för att förstå att de behöver de här pengarna.

Går en tvist vidare till domstol är man som bilist oftast chanslös. Den som anser sig ha blivit felaktigt bötfälld betraktas då som part i målet och den parkeringsvakt som utfärdat boten hörs som vittne – och han eller hon anses inte ha någon personlig vinning av att ljuga, trots att parkeringsvakten också representerar sin arbetsgivare.

– Lagen erbjuder helt enkelt ett system som ger parkeringsbolagen ett överläge. Parkeringsvakten som vittnar behöver inte ens redogöra för det enskilda fallet, utan det räcker att han eller hon kan redogöra för parkeringsbolagets regler generellt.

Kritisk till lagen

Larsson är kritisk till att lagen tillåter att parkeringsbolag kan startas utan någon form av tillstånd. Och han är ännu mer kritisk till att tillsyn över parkeringsbolagen saknas.

– En statlig tillsyn vore det bästa. Ett vanligt vaktbolag måste ha tillstånd och länsstyrelserna har hand om tillsynen, men samma förhållande finns inte inom parkeringsområdet. Problemet är att politikerna inte vill ta i det här och då ser man hellre mellan fingrarna med lite felaktigheter som drabbar den enskilde.

Hur ska man då göra om man anser att man fått en felaktig p-bot?

– Om man anlitar en jurist kan det kosta uppåt 10 000 för den enskilde och även om den enskilde skulle vinna mot parkeringsbolaget får han eller hon bara tillbaka 1 457 kronor från samhället, det maximala beloppet i småmål. Alltså är det lika bra att betala även om man inte ens äger en bil.

Läs mer om p-böter i dagens NA, papperstidningen!

Mer läsning

Annons