Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Just nu: Stormvarning i Örebro län

Med vindbyar upp mot 32 meter per sekund närmar sig nu stormen Simone Sverige. I Örebro län kan vindbyarna i natt nå stormstyrka.

Annons

I eftermiddag och kväll beräknas det djupa lågtrycket komma in västerifrån. SMHI har utfärdat klass 3-varning för delar av västkusten. Uppgraderingen till en klass 3-varning görs för att varna allmänheten för att det kan vara farligt att vistas ute när busvädret kulminerar.

- Man ska hålla sig inne när det är så här blåsigt, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI.

För Örebro läns del har en klass 1-varning utfärdats. Runt midnatt förväntas ovädret komma in över länet.

- Vindarna tilltar och i byarna kan det handla om vindstyrkor på upp till 22 sekundmeter. Medelvinden ligger mellan 10 och 12 meter i sekunden, säger Maria Jensen, meteorolog på väderföretaget Foreca.

Ovädret avtar ganska snabbt och redan till tisdag morgon kan vi räkna med måttlig vind.

I Väst- och Sydsverige förbereder man sig under måndagsförmiddagen. Personal på flygplatser i södra Sverige förbereder sig inför den befarade stormen. På Malmö Airport och Göteborg Landvetter Airport görs extra kontrollrundor.

- Vi ser till att inget löst bråte flyger in på flygplatser och skadar flygplan, vi ser till att containers sitter fast ordentligt. Det är inte så mycket mer vi kan göra just nu, förutom att hålla oss uppdaterade, säger Charlotte Periasamy vid Swedavias pressjour.

Även elbolagen förbereder sig. Eon har kallat in extrapersonal och förstärkt sina driftledningscentraler.

Har du bilder/filmklipp från stormen?

- Vi är verkligen på tårna och har förberett så mycket vi kan. Hundratals man kommer att jobba med stormen, säger Mattias Hennius, presschef på Eon, till TT. (NA/TT)På sajten www.krisinformation.se hittar du de senaste om stormen från svenska myndigheter. Skicka in dem till NA - mejla till [email protected] eller mms:a till 72019.

Mer läsning

Annons