Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kalle Wallin om sexhärvan:"Det slår mot hela kåren"

Ett slag mot hela poliskåren. Så känner länspolismästare Kalle Wallin och polisfackets Anders Sjöberg i Örebro, sedan den tidigare polischefen Göran Lindberg i Uppsala häktats misstänkt för grova sexbrott, bland annat mot barn.

Annons
Göran Lindberg häktades på torsdagen av Södertörns tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för flera sexbrott. Till höger advokat Karl Harling.

- Det är en känsla av bestörtning och bedrövelse. Vi jobbar hårt för att allmänheten ska känna förtroende för oss och så händer detta. Jag känner frustration, säger Kalle Wallin.

Anders Sjöberg tror att skadan blir svår att reparera.

– En katastrof. En man som varit hög polischef och länge gjort sig känd som ivrig förespråkare för jämställdhet och kvinnors och barns rätt, sitter nu häktad misstänkt för sexbrott. Han är inte dömd men det har redan slagit hårt mot poliskåren.

Göran Lindberg har inte arbetat inom polisen i Örebro län men gjort många inspektioner i länet på uppdrag av Rikspolisstyrelsen.

Kalle Wallin påpekar att han inte vill uttala sig om själva utredningen mot Göran Lindberg, som är häktad misstänkt för våldtäkt och förberedelse till grov våldtäkt mot barn, i bland annat Stockholm och Falun.

– Utredningen överlåter jag åt andra att prata om och det återstår att se vilken utveckling den får. Men händelsen är ett samtalsämne i polishuset och bedrövelsen stor. Anmälningar om sexualbrott har hög prioritet och så häktas en tidigare polischef misstänkt för den typen av brott.

Vad är det allmänna omdömet bland poliserna?

– Att det slår mot hela kåren. Förhoppningsvis ser allmänheten att det handlar om en individ. Men en skada har absolut skett.

Polisfackets Anders Sjöberg säger att som flitigt anlitad föreläsare har Göran Lindberg pratat om vikten av jämställdhet och kvinnors rätt, liksom om kampen mot övergrepp mot barn.

– Frågan är vad folk nu ska tänka.

Göran Lindberg har till följd av engagemanget i jämställdhetsfrågor kallats ”Kapten Klänning” och sagt att han uppskattar att kallas så.

Den 63-årige Lindberg gick så sent som i december i pension. Han hade de närmaste månaderna många föreläsningar om jämställdhet inbokade. Några föreläsningar var tänkta för grupper med unga flickor, en med rubriken ”Vem i hela världen kan man lita på”.

Göran Lindberg

Den häktade Göran Lindberg var tidigare länspolischef i Uppsala.

Han har också varit rektor för Polishögskolan och haft många uppdrag för Rikspolisstyrelsen, både inom och utom landet.

Göran Lindberg har i många sammanhang föreläst om jämställdhet och mot sexuella trakasserier och övergrepp.

Han har kallat sig själv feminist.

Mer läsning

Annons